Чачкање мечке: Литванија позива ЕУ да пошаље трупе у Украјину

Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис позвао је Брисел да пошаље трупе у Украјину

Европска унија би требало да се врати идеји о распоређивању трупа у Украјини, рекао је за "Политико" литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис.

Дипломата сматра да Брисел треба да оживи разговоре о распоређивању снага ЕУ у Украјини као одговор на извештаје о севернокорејској муницији и војницима који наводно учествују у сукобу на страни Русије.

"Ако се потврде информације о томе да су руски одреди за убијање опремљени севернокорејском муницијом и војним особљем, морамо да се вратимо на идеју 'чизмама на терену' и друге које је предложио Емануел Макрон", рекао је Ландсбергис.

Наводе да Пјонгјанг шаље војнике и опрему Русији првобитно је изнео Владимир Зеленски, уз здушну подршку Јужне Кореје. Међутим, ни САД ни НАТО још нису успели да потврде ниједан од ових извештаја, док је Москва одбацила спекулације као "лажну причу".

У међувремену, Макроново континуирано одбијање да искључи потенцијално распоређивање француских трупа у Украјину више пута су критиковали други лидери ЕУ који су тврдили да би такав потез довео до озбиљне ескалације сукоба.

Истовремено Брисел, наводно, разматра могућност слања мировних снага у Украјину након окончања сукоба, наводи "Политико". Бивши амбасадор Вашингтона у Јапану Кенет Вајнштајн рекао је да би такав потез показао да ЕУ још увек има "улог у игри".

"Ако ће постојати ДМЗ (демилитаризована зона) између Украјине и Русије, мој предлог би био да се у њој налазе трупе ЕУ — не трупе НАТО-а, а не америчке трупе", рекао је бивши дипломата, који је сада председавајући вашингтонског Института Хадсон.

Један посланик ЕУ, који је тражио да остане анониман, такође је потврдио "Политику" да ће се питање европских мировних снага у Украјини "покренути" након што се сукоб заврши.

Москва је више пута упозоравала на упућивање западних снага у Украјину. Руски председник Владимир Путин нагласио је да би такав потез могао да доведе до "озбиљног сукоба у Европи и глобалног сукоба".