Иравани у писму СБ УН: Изјаве Бајдена прећутно одобравање војне агресије Израела

Председник САД је у својим изјавама открио да има сазнања о томе како и када Израел намерава да изврши напад на Иран, а његова изјава показује експлицитну подршку САД за агресију на Иран, навео је ирански амбасадор при УН

Ирански амбасадор при Уједињеним нацијама Амир Саид Иравани, у писму генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу и Савету безбедности написао је да су провокативне изјаве председника САД Џозефа Бајдена дубоко узнемирујуће јер показују прећутно одобравање и отворену подршку САД незаконитој војној агресији израелског режима против Ирана.

Председник САД је у својим изјавама открио да има сазнања о томе како и када Израел намерава да изврши напад на Иран, навео је Иравани у писму, пренела је Ирна.

Према његовим речима, та запаљива изјава је дубоко забрињавајућа, јер указује на прећутно одобравање и експлицитну подршку САД за незакониту војну агресију Израела на Иран.

Такве примедбе, такође, противрече доследним тврдњама САД да подржавају деескалацију у региону, навео је Иравани у писму.

"Укљученост САД, кроз пружање техничке експертизе и напредног наоружања, укључујћи софистициране системе противваздушне одбране, Израелу, што би додатно подстакло и охрабрило Израел да изврши агресивне нападе на Иран, учинило би америчку владу 'саучесником' у израелској агресији на Иран и њене последице, јер су већ биле саучесник у текућој кампањи ратних злочина и геноцида усмереној на цивиле и цивилну инфраструктуру у Гази и Либану", истакао је он.

Иравани је казао да ће стога САД сносити пуну одговорност за своју улогу у подстицању и омогућавању било каквих аката агресије Израела против Ирана, у флагрантном кршењу основних принципа међународног права и Повеље Уједињених нација, као и за катастрофалне последице по регионални и међународни мир и безбедност.

"Исламска Република Иран позива Савет безбедности да недвосмислено осуди ову непромишљену провокацију и захтева да САД, као стална чланица, испуне своје обавезе према међународном праву и Повељи УН", нагласио је Иравани у писму.

Обраћајући се новинарима на крају посете Берлину у суботу, Бајден је рекао да има разумевања за то како и када ће Израел узвратити на ракетне нападе Ирана.