Свет

Индија и Кина постигле договор о граници

Овакав развој догађаја долази уочи самита БРИКС-а у Русији, где би Нарендра Моди и Си Ђинпинг могли да имају билатерални састанак
Индија и Кина постигле договор о границиwww.globallookpress.com © © IMAGO/Hindustan Times

Индија је у понедељак саопштила да је постигла споразум са Кином о патролирању дуж линије стварне контроле (ЛАЦ), чиме је обележен кључни напредак у четворогодишњем војном сукобу између два суседа која су и нуклеарне силе.

Вест је потврдило индијско Министарство спољних послова уочи посете индијског премијера Нарендре Модија Русији, где ће учествовати на самиту БРИКС-а, а где би на маргинама састанка могао да разговара са кинеским председником Си Ђинпингом.

Према речима министра спољних послова Викрама Мисрија, обе стране су се сложиле да надгледају област у Ладаку како би осигурале да нема кршења. Споразум је резултат неколико рунди разговора дипломатским и војним каналима у протеклих неколико недеља. Две стране ће сада предузети следеће кораке у вези са овим, рекао је Мисри.

Након тога, индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар потврдио је да су се две стране вратиле на ситуацију која је постојала дуж ЛАЦ-а, границе између две земље дугачке 3.500 километара, пре 2020. године, када су сукоби између њихових трупа резултирали погибијом 20 индијских и четири кинеска војника.

Процес раздруживања са Кином је сада "завршен", рекао је Џаишанкар.

Министар је истакао да је недавни споразум позитиван помак и резултат стрпљења и упорне дипломатије, посебно у тренуцима када су многи одустајали. Ово међусобно разумевање о патролирању помоћи ће да се поврати мир и спокој у пограничним областима какав је постојао пре 2020. године, рекао је он.

"Надајмо се да ћемо моћи да се вратимо том миру и спокоју", додао је индијски званичник.

Из Пекинга није било тренутне потврде о оваквом развоју догађаја.

Везе између суседа који поседују нуклеарно оружје затегнуте су од сукоба 2020, што утиче и на дипломатски и на економски ангажман, а Њу Делхи ограничава кинеска улагања у Индију. Од тада су две земље одржале више од 30 рунди разговора са циљем деескалације.

У септембру ове године, Џаишанкар је сигнализирао да је "до 75 одсто питања раздруживања" решено између два суседа, а да се преостала питања односе на патролирање и распоређивање особља и оружја дуж границе.

Начелник индијске војске генерал Упендра Двиведи приметио је у октобру да, иако се ситуација на граници тренутно чини стабилном, она "није нормална". Он је, међутим, додао да из дипломатских разговора долазе "позитивни сигнали", напомињући да извршење на терену зависи од војних команданата две земље.

image