Свет

Трамп напао "глупог јастреба" Чејнијеву и њено учешће у кампањи Камале Харис

Учешће Лиз Чејни у предизборној кампањи Камале Харис разбеснеће арапску популацију у Америци, тврди бивши председник САД и додаје да некадашњи члан Конгреса "жели да ратује са сваком муслиманском земљом познатом човечанству"
Трамп напао "глупог  јастреба" Чејнијеву и њено учешће у кампањи Камале Харис© Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Бивши амерички председник Доналд Трамп осудио је потпредседницу Камалу Харис због кампање са Лиз Чејни, истакнутим неоконзервативцем коју је Трамп оптужио да жели да "уђе у рат са сваком муслиманском земљом познатом човечанству".

Чејнијева, бивша чланица Конгреса и ћерка бившег потпредседника САД Дика Чејнија, подржала је Харисова прошлог месеца, а ове недеље ће обићи савезне државе Мичиген, Пенсилванија и Висконсин у покушају да прикупи подршку републиканског естаблишмента за демократског председничког кандидата. 

Мичиген је дом за око 250.000 Арапа који живе у САД, а који наводно фаворизују Трампа због његовог противљења ставу Харисове о рату између Израела и Хамаса.

У посту на својој платформи Истина у понедељак, Трамп је оценио да ће појављивање Чејни додатно разбеснети ову групу бирача.

"Арапски гласачи су веома узнемирени што другарица Камала Харис, најгора потпредседница у историји Сједињених Држава и особа са ниским коефицијентом интелигенције, води кампању са 'глупом као ћускија' ратним јастребом, Лиз Чејни, која је, као и њен отац, човек који је натерао Буша да смешно крене у рат на Блиском истоку, такође жели да ратује са сваком муслиманском земљом познатом човечанству", написао је Трамп.

Он је додао да ако Камала добије још четири године, Блиски исток ће провести наредне четири деценије у пламену, "а ваша деца ће кренути у рат, можда чак и у трећи светски, нешто што се никада неће догодити под руководством председника Доналда Џ. Трампа".

Током своје каријере у америчком Стејт департменту и на Капитол Хилу, Чејнијева је подржавала инвазију на Ирак, противила се повлачењу председника Џозефа Бајдена из Авганистана и залагала се за војну акцију против Ирана.

Њен отац је био потпредседник Џорџа Буша и био је један од најгласнијих заговорника рата са Ираком.

Такође је учествовао у измишљотинама да је Ирак поседовао оружје за масовно уништење уочи инвазије коју су предводиле САД 2003. године, одобрио је тортуру над осумњиченима за тероризам и дао зелено светло за праћење телефонских позива и мејлова Американаца без налога.

Дик Чејни је подржао Харисову прошлог месеца, неколико дана након његове ћерке.

Упркос Трамповом чврстом произраелском ставу и претходним покушајима да спречи муслимане да уђу у САД, бившег председника је подржао Амер Галиб, градоначелник Хемтремка, предграђа Детроита и једног од само два града са муслиманском већином у САД.

"Трамп ме је уверио да је његов циљ да оконча хаос на Блиском истоку и другде. Он не жели ратове", навео је Галиб у објави на друштвеним мрежама објашњавајући своју подршку прошлог месеца.

Председник Трамп и ја се можда не слажемо у свему, али знам да је он човек од принципа, додао је градоначелник.

image