Свет

Симулација руског напада: НАТО данима не би реаговао, али би 44 "леопарда" победила руску армију

Пензионисани амерички генерали нису појаснили каквим би "бриљантним маневром" дошли до такве победе
Симулација руског напада: НАТО данима не би реаговао, али би 44 "леопарда" победила руску армијуGetty © ewg3D

Пензионисани амерички генерали Филип Бридлав и Бен Хоџис тврде да би мале немачке снаге у Литванији могле да одбране земљу од руске инвазије великих размера, позивајући се на војну симулацију која је, према њиховим спецификацијама, спроведена у Вашингтону.

Компјутерску симулацију "инвазије" Русије на источно крило НАТО је наручио "Стронг тугедер", литвански труст мозгова који води вашингтонски Центар за проучавање ратовања нове генерације. Симулација је показала да би "победа" савезника над Русима била, у најмању руку, крвава.

Двојица пензионисаних генерала, са историјом необичних предвиђања, рекла су у разговору за "Билд" да је њихова симулација показала да би 44 "леопарда" и 4.800 немачких војника могли успешно да се супротставе руској војсци од скоро 30.000 људи ако би она 2027. "напала" Литванију преко Летоније и из Белорусије и окупирала делове Литваније, Летоније и Естоније.

У Литванији је тренутно стационирано 800 немачких војника, а њихов број би до 2027. требало да порасте на 4.800.

Симулација је такође показала да би Алијанси било потребно десетак дана да одреагује на напад на своје источно крило и пошаље трупе. За то време, литванска војска би четири дана задржавала непријатеља, а потом би 44 немачка тенка некако извела "бриљантан маневар" и победила руске снаге.

До десетог дана, тврде Бридлав и Хоџис, Немци и Литванци би изгубили 17 тенкова, 145 оклопних возила и 3.650 војника. Русија би некако изгубила 411 тенкова, 1.019 оклопних возила и 11.420 људи у истом временском периоду, навели су бивши амерички генерали, не објашњавајући даље.

Одвојена оцена симулације, коју је објавило литвански портал ЛРТ, наводи да би руско напредовање могло да буде заустављено у близини Вилњуса на време да стигну појачања НАТО-а, али само ако та земља уложи 10 милијарди евра у своју војску током наредне четири године, односно двоструко више од садашње потрошње на одбрану.

Гинтарас Азубалис, пензионисани пуковник литванских оружаних снага је за "Билд" рекао да ће, иако верује да би 4.800 Немаца могло да "порази руску дивизију која долази из Летоније", Литванија ипак бити "разорена и делимично окупирана" у року од две недеље од борби.

Симулација је показала и да би, осим уништења Литваније, хипотетичка "инвазија" Русије на балтичке земље после неколико дана сукоба резултирала и хиљадама мртвих. Такође, није објашњено зашто би Москва чекала баш до 2027. да удари на источно крило НАТО, ни како би Алијанса прошла да до "руске инвазије" дође сада.

Иначе, Хоџис је својевремено тврдио да ће западно оружје омогућити Украјини да заузме Крим до прошле године, а у марту 2022. изјавио је да је Русија "десет дана далеко" од тога да остане без пројектила и артиљеријских граната. Бридлав је раније ове године тврдио да Украјина може да заузме Крим ако добије довољно западног оружја, што је процена са којом Пентагон није сагласан.

image