Блинкен допутовао у Израел на састанке са Нетанјахуом и Галантом

Шеф америчке дипломатије ће разговарати о опцијама за окончање рата у Гази, обезбеђивање ослобађања свих талаца и проширење хуманитарне помоћи

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је допутовао у Израел где ће се састати са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и министром одбране Јоавом Галантом. Блинкен ће у оквиру блискоисточне турнеје посетити и Јордан и Катар.

Како је раније саопштио Стејт департмент, шеф америчке дипломатије је отпутовао на Блиски исток како би потврдио посвећеност САД безбедности јеврејске државе и разговарао о начинима за постизање мира.

Блинкен ће разговарати о опцијама за окончање рата у Гази, обезбеђивање ослобађања свих талаца и проширење хуманитарне помоћи, али и о планирању за постконфликтни период у Појасу Газе без владавине Хамаса.

Теме разговора ће бити и начини постизања дипломатског решења између Израела и Хезболаха, који ће бити у складу са Резолуцијом 1701 Савета безбедности УН и омогућити цивилима са обе стране границе да се врате у своје домове.

Најновије путовање Блинкена на Блиски исток, његово 11. у регион од када су палестински милитанти Хамаса напали јужни Израел 7. октобра, након чега је уследио напад Израела на Газу, долази у тренутку када је израелска војска интензивирала акције у палестинској енклави, као и у Либану против проиранског Хезболаха.