Радна група Представничког дома: Први покушај убиства Трампа могао је да буде спречен

У извештај су укључена нова сведочења безбедносних званичника која су показала на пропусте Тајне службе

Радна група Представничког дома која истражује покушај убиства бившег председника Доналда Трампа 13. јула у Пенсилванији, закључила је да је инцидент могао да буде спречен, позивајући се на нова сведочења локалних полицијских и безбедносних званичника.

У извештају је закључено је да је постојао "недостатак планирања и координације" између америчке Тајне службе и њених локалних партнера за спровођење закона током Трамповог предизборног митинга у Батлеру.

Тајна служба, како је утврђено, "није дала јасне смернице релевантним државним и локалним агенцијама о управљању областима ван обезбеђеног периметра догађаја, и није било заједничког састанка на дан скупа између (Тајне службе) и свих државних и локалних агенција за спровођење закона које помажу" савезној агенцији.

Извештај радне групе Представничког дома углавном одражава налазе из извештаја панела за унутрашњу безбедност Сената и интерног извештаја Тајне службе, који су оба објављена у септембру.

У извештају се, поред већ јавно доступних података, налазе и нови интервјуи са локалним безбедносним званичницима који указују да Тајна служба није радила свој посао.

Неименовани званичници из Батлера навели су да су полицајци приметили нападача, али да ништа није учињено док није отворио ватру на Трампа.

Као пример, један службеник хитне службе рекао је панелу да је послао текстуалну поруку свом колеги да је стрелац виђен са даљиномером око 17.17. Међутим, колега је видео поруку тек после више од 20 минута, око 17.40 часова, пише "Епок тајмс".

У извештај је укључено и ново сведочење полицајца који је покушао да се попне на кров зграде где је нападач седео пре него што је отворио ватру. Неколико дана након пуцњаве, локални званичници су потврдили да је један полицајац покушао да се попне на кров, али да је стрелац уперио оружје у њега, приморавши га да одступи.

Неименовани званичник рекао је комисији да се, док је покушавао да се попне кров, нападач "полако окренуо" ка њему и "уперио му оружје у лице".

Полицајац је испричао и да је видео торбу са муницијом за пушку коју је стрелац имао и да није могао да потегне своје оружје јер се пео на кров и сва тежина му је била на рукама.

"Почео сам да вичем: 'Јужни крај. Има дугу цев. Мушкарац на крову. Има оружје'. Само сам то понављао у радио", испричао је полицајац.

Све у свему, локални и државни службеници за спровођење закона који су сведочили пред панелом Представничког дома били су у великој мери критични према недостатку јединственог командног и комуникационог места за надгледање безбедности на Трамповом митингу.

Такође су рекли да није било састанка савезних и локалних партнера како би се договорили где је ко стациониран, сфере одговорности и очекивања у вези са комуникацијом, наводи се у извештају.

Тајна служба није коментарисала извештај панела Представничког дома.

Вршилац дужности директора Тајне службе у августу је признао да агенција није успела у својој мисији да заштити Трампа током митинга, да није правилно обезбедила место скупа и да ће неколико службеника агенције бити кажњено због инцидента.

Два месеца касније, савезни званичници за спровођење закона рекли су да је Трамп био мета другог покушаја убиства, овог пута на свом голф терену на Флориди док је играо голф. Тајна служба је саопштила да је агент који је штитио Трампа видео цев пушке како вири из ограде 15. септембра и отворио ватру на осумњиченог који је побегао, али је касније ухапшен.