Свет

Бивши конгресмен Рон Пол: Никога у САД није брига за Украјину и Израел

Када преузмете улогу светског полицајца, немојте да се изненадите када вас позову земље које не могу да се боре у сопственим ратовима
Бивши конгресмен Рон Пол: Никога у САД није брига за Украјину и ИзраелGetty © Michael Sugrue

Светски полицајац Америка укључена је у два сукоба са којима, реално, нема никакве везе, што исцрпљује војску и прети да увуче САД у трећи светски рат, пише бивши конгресмен из Тексаса Рон Пол.

У свом блогу, пензионисани конгресмен наводи да је "план победе" Владимира Зеленског – са чланством у НАТО-у, ударима НАТО-а на Русију и употребом западног оружја далеког домета – "суманут".

Праву намеру плана није тешко разумети. Украјина је на ивици да изгуби сукоб са Русијом и очајнички жели да увуче војску Сједињених Држава у борбу. Било је много прилика да се избегне овај крвави "рат", али је украјинско руководство на сваком кораку слушало западне неоконзервативце (попут Бориса Џонсона) и одлучило да настави да се бори против Русије до последњег Украјинца, пише Пол.

"Сада када су скоро дошли до последњег Украјинца, позивају нас "да се умешамо и боримо се против земље са највише нуклеарног оружја на свету – Русије – у борби која нема никакве везе са нашим стварним интересима", наводи Пол.

Будимо искрени, наводи он, да ли би ико осим Русијом опседнутих неоконзервативаца био "смртно рањен", ако би људима у источној Украјини било дозвољено да се отцепе од Кијева и придруже Русији? Да ли би ико уопште приметио?

Његово решење сукоба у Украјини је једноставно – Вашингтон би требало јасно и гласно да поручи Кијеву: "Нема више оружја, нема више новца, сами сте. Помирите се."

Пол наводи да исти принцип важи и за Израел који нема капацитета да истовремено води толико ратова на толико фронтова, због чега све више захтева учешће САД у сукобима.

САД су већ пружиле око 23 милијарде долара додатне војне помоћи Израелу и ангажовале су америчку војну имовину у региону за обарање пројектила и обезбеђивање повећаног наоружања и обавештајних података.

Али, то још увек није довољно за Израел. Да би се борио против Ирана, са његовим значајним војним капацитетима, Израел изгледа очајнички жели да увуче америчку војску у сукоб, наводи Пол

Стационирање једног или можда два система противваздушне одбране ТХААД, сваки са по 100 америчких војника који ће њима управљати, део је тог напора. Ових 100-200 америчких војника је илегално ангажовано у борбама, али што је још горе је то што се користе као мамац. Амерички и израелски лидери свесни су да ће они бити легитимне мете сваког иранског ракетног напада, али чим америчке трупе почну да гину у Израелу, притисак на даље учешће САД биће огроман.

То није начин да се користе припадници оружаних снага САД. То је супротно од подршке нашим трупама, наводи конгресмен и додаје да одговор Вашингтона Израелу који покушава да нас увуче у свој рат са Ираном требало би да буде исти као и порука Украјини: "Нема више оружја, нема више новца. Сами сте. Помирите се."

Тако изгледа проамеричка спољна политика. Наши оснивачи су то веома добро разумели и често су писали о томе. То се зове "неинтервенција", закључује Пол.

image