Свет

Европски парламент одобрио зајам Украјини од 35 милијарди евра

Ова позајмица је део пакета Г7, који је договорен у јуну прошле године, како би се обезбедило до 50 милијарди долара финансијске подршке Украјини, што је око 45 милијарди евра
Европски парламент одобрио зајам Украјини од 35 милијарди евра© Thierry Monasse/Getty Images

Посланици Европског парламента (ЕП) данас су дали зелено светло за ванредни зајам Украјини од 35 милијарди евра, који ће бити отплаћен будућим приходима од замрзнуте руске имовине.

Са 518 гласова за, 56 против и 61 уздржаним, ЕП је подржао нову макрофинансијску помоћ (МФА) Украјини.

Ова позајмица је део пакета Г7, који је договорен у јуну прошле године, како би се обезбедило до 50 милијарди долара финансијске подршке Украјини, што је око 45 милијарди евра.

Ипак, напомиње се у саопштењу, коначан износ доприноса ЕУ могао би да буде мањи, зависно од величине кредита других партнера Г7.

Како се додаје, новоуспостављени оквир Механизам сарадње за зајмове Украјини омогућиће Украјини будуће приходе од замрзнуте имовине Централне банке Русије, која се налази у ЕУ.

Нова средства у оквиру макрофинансијске помоћи биће исплаћена до краја 2025.

Владе држава чланица ЕУ раније су подржале овај предлог, а Савет планира да, након гласања, усвоји уредбу писменом процедуром, која ће ступити на снагу дан након објављивања у Службеном листу ЕУ.

Руска Федерација је више пута назвала замрзавање руске имовине у Европи "крађом".

Руско Министарство спољних послова је раније напоменуло да ЕУ циља не само на приватна средства, већ и на руску државну имовину.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће Москва одговорити на конфискацију замрзнуте руске имовине.

Према његовим речима, и Руска Федерација "има могућност да не враћа средства која су западне земље држале у Русији".

image