Свет

Како је Илон Маск постао бабарога демократа

Трампу наклоњени милијардер омиљена је мета напада либералних демократа
Како је Илон Маск постао бабарога демократаGetty © Kevin Dietsch / Staff

Оглас почиње уобичајено, са наратором који критикује Доналда Трампа због обећања да ће смањити порезе за своје "ненормално богате" пријатеље.

"Нисам ненормално богат", каже обични Бади док сипа бензин и наставља: "Ја сам тај коме су заиста потребне олакшице... Један одсто не значи никоме осим њима." Потом следе сцене насмејаног мушкарца у смокингу који би требало да персонификује похлепне милијардере за које Бади каже да не "плаћају фер део" пореза – с том разликом што насмејани богаташ није Трамп већ Илон Маск.

Оглас је производ "Фјучур форварда", либералног политичког комитета, који тешко да је једини који напада технолошког могула и Трамповог донатора.

Маск, који је некада гласао за Барака Обаму, сада је постао омиљени нови негативац демократа, појављујући се у телевизијским и онлајн огласима Камале Харис и њених савезника и сарадника.

Многи напади имају сличну ноту. Харисова реклама за кампању назива Маска "крајње десничарским милијардером", који покушава да "прегне тас на ваги" у Трампову корист.

У онлајн огласу кандидата за конгрес у Њујорку Мондера Џонса, Маск је "екстремним МАГА милијардером" који "троши милионе да би ме победио". Вил Ролинс, демократа из Калифорније који се кандидује за место у Представничком дому америчког Конгреса, објавио је огласе у којима се упозорава да "Трампов поборник и милијардер теоретичар завере Илон Маск" финансира његовог противника.

У многим рекламама се чак користи исти снимак Маска у смокингу – снимљен током његовог појављивања на Мет Гали 2022. у Њујорку – како се цери попут зликовца из филмова о Џејмсу Бонду.

Демократски стратези кажу да Маска богатство, слава и озлоглашеност чине "савршеним" политичким зликовцем, профил појачан његовим отвореним подржавањем Трампа. Најновије федералне пријаве показују да је Маск уложио најмање 75 милиона долара у републикански комитет ПАЦ, што га чини једним од највећих донатора у овом циклусу.

"У политичким огласима увек тражите препознатљиву слику, метафору или лик који ће гледаоци препознати и емоционално реаговати на њих", каже Марк Лонгабо, ветеран реклама за Бернија Сандерса и демократске кандидате. "Илон је моћан симбол богатог кретена и оличење лошег момка милијардера који је пријатељ МАГА. Он је савршен", додаје.

Чак и пре него што се Маск појавио са Трампом на митингу 5. октобра у Батлеру у Пенсилванији, његово преузимање Твитера и имиџ културолошког ратника засметали су демократским бирачима.

Анкета "Блумберга" спроведена средином септембра показала је да Маска позитивно гледа само 18 одсто демократа, док 69 процената њих има неповољне ставове. Такозване "либералне демократе", често најпосвећенији волонтери и донатори, гаје најјача негативна осећања према Маску – њих 79 одсто га гледа неповољно.

Сам Маск, који је донедавно био миљеник демократа због "Тесле", критиковања мигрантске политике и подржавања ЛГБТ заједнице, изгледа да није изненађен или забринут због демократске антипатије коју је изазвао.

Као што је признао у недавном интервјуу са бившим водитељем "Фокс њуза" Такером Карлсоном, усред налета смеха: "Константно развлачим Камалу."

"Богати негативац" је стандардна појава у политици демократа, каже политиколог са Државног универзитета Вашингтон Тревис Рајдаут и додаје: "Илон је нови зликовац који би требало да разбесни довољно демократе да гласају и дају новац."

image