Хуманитарни форум у Словенији: Осуде Израела, а сви настављају да тргују са Тел Авивом

Главна тема била је помоћ палестинским избеглицама након напада Израела

Свет би био савршено место када би свака земља чланица УН поштовала Повељу светске организације, рекла је данас словеначка министарска спољних послова Тања Фајон на 2. Словеначком хуманитарном форуму, догађају којим је данас завршена манифестација Словеначки дани развоја.

Форум је одржан под мотом "За свет без глади", а под покровитељством словеначке председнице Наташе Пирц Мусар и уз учешће двоје званичника УН, пренела је агенција СТА.

На скупу је говорио и генерални комесар Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) Филип Лазарини, који се фокусирао на тренутној израелској офанзиви у Гази, где је више од 200 запослених у тој агенцији убијено у протеклој години.

Он је казао да је то што Израел оптужује УНРВА за пристрасност у великој мери мотивисано жељом те земље да укине статус избеглица расељеним Палестинцима.

Како је додао Лазарини, то се види из чињенице да израелска влада и парламент одбацују решење о две државе. Он је навео и да многе земље осуђују Израел, али да нису спремне да делују против њега и настављају да тргују са Тел Авивом.

Карл Скау, високи званичник из Светског програма за храну говорио је о изазовима са којима се суочавају цивили у Либану, од којих су неки побегли у Сирију.

Он је додао да се та организација бори да им пружи помоћ, наводећи да је ситуација у Судану још гора, а да таква несташица хране и глад нису виђени деценијама.

Фајон је указала да у таквом свету Словенија жели да буде глас разума, и да својим акцијама у Савету безбедности УН покаже да мултилатерализам може да одигра улогу у пружању безбедности.

Она је додала да Словенија као мала земља жели да подржи владавину међународних закона, као и да верује да је њена земља на правој страни историје у светлу садашње глобалне кризе.

Пирц Мусар је истакла улогу мира на благостање деце, истакавши да истраживања показују да би глобална заједница могла да искорени глад ако би се за ту сврху издвојио бар делић средстава која се потроше на оружје.