Свет

Израелска војска негира да је гађала болницу у Бејруту

Директор Универзитетске болнице поручио је да се неће евакуисати, зато што су "једини који су остали"
Израелска војска негира да је гађала болницу у БејрутуGetty © Anadolu / Contributor

Израелска војска данас је негирала да је гађала Универзитетску болницу Рафик Харири у Бејруту, саопштивши да је погођена мета Хезболаха у близини, али да здравствена установа није оштећена.

У међувремену, директор болнице Џихад Садех рекао је новинарима да је главна медицинска установа у Бејруту оштећена у израелском нападу, а медији су претходно објавили да је том приликом убијено 13 особа, а рањено 57.

"Били смо изложени нападу јуче. Да ли је (болница) гађана или не, не знамо, али Израел нема црвене линије", рекао је Садех.

Он је напоменуо да су остаци тешке муниције, оштетили соларне панеле и предњу фасаду болнице и разбили прозоре, преноси Ројтерс.

"Нећемо евакуисати болницу. Након напада на болнице у Дахију, ми смо једини који су остали", рекао је Садех, алудирајући на јужно предграђе Бејрута које је наводно упориште Хезболаха.

Упркос нападу, болница је наставила рад и тренутно прима повређене у израелским нападима.

Израелска војска извела је током ноћи и јутрос више од десет напада на јужно предграђе Бејрута, оптужујући Хезболах за складиштење милиона долара у бункеру испод једне од највећих болница у Либану Ал-Сахел.

Напади су уследили након што је ИДФ наредио евакуацију неколико зграда у јужним предграђима Бејрута, упозоравајући грађане да се налазе "у близини објеката Хезболаха", пренео је "Тајмс ов Израел".

Болница Ел-Сахел је евакуисана је након упозорења.

Израелска војска саопштила је јуче да ће наставити ударе на циљеве Хезболаха, фокусирајући се на њихову финансијску инфраструктуру.

Портпарол ИДФ-а рекао је да се процењује да се у бункеру испод болнице Ал-Сахел налази око "неколико милијарди долара у новчаницама и злату".

Министарство здравља негирало је тврдње ИДФ-а да Хезболах складишти новац испод болнице.

image