Свет

Власт нуди погодбу лидеру Радничке партије Курдистана: Слобода у замену за крај побуне

ПКК је покренула сепаратистичку побуну 1984. године и више од 40.000 људи је убијено у сукобу
Власт нуди погодбу лидеру Радничке партије Курдистана: Слобода у замену за крај побуне© Photo by Ulas Tosun/Getty Images

Лидер турске Партије националистичког покрета (МХП) и савезник председника Реџепа Тајипа Ердогана, Девлет Бахчели, изјавио је данас да би затвореном лидеру Радничке партије Курдистана (ПКК) Абдулаху Оџалану могло да буде дозвољено да говори у парламенту ако објави крај побуне ПКК, у замену за могућност да буде ослобођен доживотне затворске казне.

Он је понудио Оџалану, оснивачу забрањене ПКК, који од 1999. служи доживотну казну у острвском затвору јужно од Истанбула, да се обрати прокурдској партији ДЕМ у парламенту.

"Нека (каже) да је с тероризмом потпуно готовo и да се организација распала", рекао је Бахчели.

Он је рекао да би Оџалану, ако то учини, требало дати "право на наду", сугеришући да би потенцијално могао да буде ослобођен, преноси Ројтерс.

Турска је водила мировне преговоре са Оџаланом и ПКК од 2012. године, али су тај процес и прекид ватре пропали у јулу 2015. године, чиме је отпочео најкрвавији период у сукобу.

Бахчели је рекао да нема потребе за новим мировним процесом, истакавши да би ПКК требало да се безусловно преда турском правосуђу и да њени чланови одслуже затворске казне.

Након Бахчелијевог обаћања, један од лидера ДЕМ-а Тулаи Хатимогулари рекао је посланицима странке у говору да су спремни да ураде свој део за "часни мир".

"Зато окончајте Оџаланову изолацију и он ће изаћи и проговорити. Тада ћемо моћи да чујемо шта има да каже", рекао је Хатимогулари у парламенту.
ДЕМ такође тврди да Оџалану већ 43 месеца није дозвољено да се састане са својим адвокатима или породицом.

ПКК је покренула сепаратистичку побуну 1984. године и више од 40.000 људи је убијено у сукобу, а Турска, САД и ЕУ означиле су ову партију као терористичку организацију.

image