Шведска медицина: Грешком болнице код 33 жене операцијом уклоњена материца, и то није први пут

Чак 33 жене, старости од 38 до 85 година, добиле су информацију лекара да је код њих дошло до ћелијских промена које претходе канцеру материце, након чега им је тај орган уклоњен, али се испоставило да је дијагноза била погрешна

Током прошле и ове године, због погрешне дијагнозе Универзитетске болнице у Шведској, код 33 жене операцијом је уклоњена материца, због чега је главни лекар те болнице данас изразио дубоко жаљење, пренели су шведски медији.

Група од 33 жене, старости од 38 до 85 година, добила је информацију лекара да је код њих дошло до ћелијских промена које претходе канцеру материце, након чега им је тај орган уклоњен, али се испоставило да је дијагноза била погрешна, пренео је шведски медиј Свт.

У саопштењу за штампу, главни лекар болнице Јохан Лугнегард је навео да тако нешто није смело да се деси, али ипак јесте, извинивши се женама које су биле подвргнуте операцији.

Шведска министарка здравља Ако Анкарберг Јохансон казала је овим поводом да су то "ужасне вести", додајући да је добро да је Универзитетска болница озбиљно схватила инцидент и предузела кораке да се тако нешто не понови.

Током прошле године, најмање два слична инцидента су се догодила у градовима Скараборг и Блекинге.