Маск суспендовао налоге новинара водећих америчких медија, Европска комисија му прети санкцијама

Власник друштвене мреже објаснио да су налози новинара "мејнстрим" медија кажњени зато што су објавили његову тачну локацију у реалном времену

Власник "Твитера" Илон Маск нашао се на удару критичара због тога што је та друштвена мрежа суспендовала налоге конкурентске компаније "Мастодон" и појединих либералних новинара, а међу њима су новинари Си-Ен-Ена, "Њујорк тајмса", "Вашингтон поста", "Интерсепта" и "Гласа Америке".

Реагујући на оптужбе да су налози ових новинара суспендовани јер су они критички извештавали о Масковим потезима, амерички милијардер је одговорио да "иста правила доксирања важе за 'новинаре', као и за све остале".

"Сасвим је у реду да ме критикујете по цео дан, али објављивање моје локације у реалном времену и угрожавање моје породице - није", написао је Маск на Твитеру.

Oн је навео да су суспендовани новинари објављивањем његове локације у реалном времену прекршили правила Твитера, као и да је реч о координатама за атентат, али је појаснио да је реч о привременој седмодневној суспензији.

"Ако би неко објавио локацију новинара Њујорк тајмса у реалном времену, ФБИ би покренуо истрагу, на Капитол хилу би била одржана саслушања, а Бајден би држао говоре о крају демократије", поручио је Маск.

Међутим, амерички медији истичу да не постоји доказе о томе да су новинари то заиста учинили, а међу незадовољним корисницима Твитера су и конзервативци, па је тако писац Еј Џи Хамилтон написао да ова верзија Твитера није ништа боља од старе.

Новинар Сираџ Хашми поручио је да "ако почнете да забрањујете налоге нетранспарентно, без обзира на то колико су лоши, онда сте постали оно против чега сте се борили".

"Потребни су нам одговори", додао је Хашми.

Уместо конкретнијих одговора, Маск је понудио анкету у којој је више од 120 милиона пратилаца питао да ли опозвани налози, који су објавили његову тачну локацију у реалном времену, треба да буду враћени одмах или кроз седам дана.

Већина корисника је засад одговорила да им налоге треба одмах вратити.

Гостујући на Си-Ен-Ену, један од суспендованих новинара Дони Осаливен оптужио је власника "Твитера" да укида налоге који му се не допадају.

"Новинари Њујорк тајмса и Вашингтон поста имају платформу, али ово је веома важно због потенцијалног застрашујућег ефекта који овај потез може да има на слободне и независне новинаре широм света, поготово на оне који извештавају о другим компанијама Илона Маска, као што су Тесла и СпејсИкс", рекао је Осаливен.

Европска комисија: Постоје црвене линије

Потпредседница Европске комисије Вера Јоурова упозорила је власника "Твитера" Илона Маска да би могао да се суочи са санкцијама због суспендовања налога неколико америчких новинара који су га критиковали.

Назвавши тај потез "забрињавајућим", Јоурова је подсетила да постоје "црвене линије".

"Вест о самовољном суспендовању новинара на Твитеру је забрињавајућа. Закон о дигиталним услугама ЕУ захтева поштовање слободе медија и основних права. Ово је појачано нашим Законом о слободи медија. Илон Маск тога треба да буде свестан. Постоје црвене линије. И санкције, ускоро", написала је она.

Портпарол Европске комисије Ерик Мамер подсетио је да у ЕУ постоје одређена правила откако је ступио на снагу Закон о дигиталним услугама који се односи на велике платформе.

"Сматрамо да треба да постоји јасна веза између друштвене мреже и корисника да се не би доносиле произвољне одлуке", изјавио је Мамер.