Пригожин: Француска стоји иза напада на руског дипломату у Централноафричкој Републици

Стање директора локалног Руског дома је тешко, али је он сада ван животне опасности, пренео је ТАСС

Оснивач руске приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин оптужио је Француску да стоји иза покушаја убиства руског званичника који је рањен у експлозији пакета-бомбе у Централноафричкој Републици.

Он је навео да је руски дипломата Дмитриј Ситиј, пре него што је изгубио свет, успео да каже да је видео белешку: "Ово је за тебе од свих Француса, Руси ће напустити Африку".

Пригожин је предложио руском министарству спољних послова да покрене поступак за означавање Француске као државе која спонзорише тероризам, али и за темељно истраживање терористичких метода Француске и њених западних савезника – САД и других, пренео је Ројтерс.

У међувремену, стигао је и одговор из Париза. Шеф француског Министарства спољних послова негирао је оптужбе о умешаности његове земље у експлозији у Руском дому, пише АФП.

Из руског министарства спољних послова навели су да очекују да ће одговорни за покушај убиства Ситија бити идентификовани и кажњени.

Претходно је шеф "Росотрудничества" Јевгениј Примаков саопштио да се лекари боре за живот Дмитрија Ситија, иначе директора Руског дома у Централноафричкој Републици. Након тога, руски ТАСС пренео је да је његово стање оцењено као тешко, али и да је Ситиј ипак ван животне опасности.

"У Бангију је извршен терористички напад, експлозивна направа у пакету тешко је ранила шефа културног центра Дмитрија Ситија. Лекари се сада боре за његов живот", написао је Примаков Телеграму.

Напад се догодио изван руске дипломатске базе, у кући дипломате, након чега је Ситиј хоспитализован. 

Полиција Централноафричке републике означила је напад као акт тероризма. На исти начин инцидент су прокоментарисали и из руског Министарства спољних послова и "Росотрудничества". Из МСП-а Русије додају и да је циљ напада нанети штету односима Русије и ове афричке земље.

Након данашњих дешавања, појачано је и обезбеђење Амбасаде Русије, која се налази преко пута Руског дома у овој републици, пишу руски медији.

Из Организације руских официра раније су саопштили да је дипломата добијао претње због веза Русије са владом Централноафричке Републике.

Тако је у новембру Сити добио фотографију свог сина, који живи у Француској, заједно са поруком у којој се наводи да ће му следећи пут послати синовљеву главу уколико "Руси не напусте афрички континент и не отворе врата Французима", рекао је Пригожин.

Ситиј је на челу локалног огранка "Руског дома", мреже културних центара при руском министарству спољних послова.

Због нестабилне ситуације у земљи, руска амбасада је саветовала грађане да не посећују Централноафричку Републику, а од 2020. године Москва локалним властима наводно пружа помоћ у виду услуга приватних војних инструктора из Русије.

Француска, бивша колонијална сила која је владала регионом до 1960-их, веома је критички настројена према растућем утицају Русије у Африци.

Прошлог месеца, француски председник Емануел Макрон оптужио је Москву за "предаторске" амбиције у деловима континента, које Париз дуго посматра као област од стратешког интереса.

О присуству приватних руских војних формација на континенту јуче је говорио и Пригожин. У одговору редакцији Ројтерс, бизнисмен је поручио да не експлоатише Русија афрички континент, већ државе попут Француске, заједно са америчким Стејт департментом и ЦИА, другим земљама Запада, укључујући ту и оружане снаге Уједињених нација.

Они сваке године изазивају војне ударе и максимално користе злато и дијаманте из Африке, обајснио је оснивач "вагнероваца".