Багдадска конференција: Саудијска дипломатска офанзива се наставља

Сукоб у Јемену и поновно отварање амбасада биће главне теме на маргинама самита

Неколико дана после посете кинеског лидера Си Ђинпинга Саудијској Арабији, саудијски званичници настављају своју "дипломатску офанзиву" разговорима са иранским представницима на маргинама конференције о Ираку чији је домаћин Јордан.

Како преноси либански портал "Ел Нашра" позивајући се на неименоване изворе, Багдадска конференција за сарадњу и партнерство биће одржана 20. децембра у Аману, а очекује се присуство представника Саудијске Арабије, Турске, Ирана и још неколико арапских земаља.

Неки либански извори спекулишу да ће се ирански председник Ебрахим Раиси и саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман састати на маргинама конференције. Сукоб у Јемену и поновно отварање амбасада биће главне теме на маргинама самита.

Хути које подржавају Иран преузели су контролу над главним градом Јемена крајем 2014. године, а коалиција предвођена Саудијском Арабијом покренула је ваздушне нападе почетком 2015. у знак подршке међународно признатој влади.

Сукоб је био катастрофалан за народ Јемена, остављајући земљу у једној од најгорих хуманитарних криза на свету. Према проценама УН-а, више од 10.000 деце је убијено или рањено у Јемену од 2015. године, а скоро три четвртине становништва зависи од хуманитарне помоћи.

Јордан ће 20. децембра бити домаћин друге сесије Багдадске конференције за сарадњу и партнерство, на којој су Ирак, Египат и Француска већ најавили своје учешће.

Фуад Хусеин, министар иностраних послова Ирака, упутио је позив и Турској и Ирану када је најавио датум конференције прошле недеље. Техеран још није званично потврдио учешће, подсећа "Техеран тајмс".

Заједно са француским председником Емануелом Макроном, на инаугуралну конференцију у Багдаду, која је одржана у августу прошле године у сарадњи са Паризом, позвани су лидери Ирана, Саудијске Арабије, Турске, Кувајта, Јордана, Катара, Египта и Уједињених Арапских Емирата.

Иран је, иначе, средином септембра потписао меморандум о пуноправном чланству у Шангајској организацији за сарадњу, највећој политичкој, економској и безбедносној групацији која покрива око 60 одсто Евроазије, 40 одсто светске популације и више од 30 посто глобалног БДП-а.

Шангајска организација за сарадњу основана је 2001. године. Њене чланице су Индија, Казахстан, Кина, Киргизија, Русија, Таџикистан, Пакистан и Узбекистан. Земље посматрачи су Авганистан, Белорусија и Монголија, а земље партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.

На самиту ШОС-а у Душанбеу, у септембру 2021. године, покренута је процедура пријема Ирана у организацију, као и процедура додељивања статуса партнера у дијалогу Египту, Катару и Саудијској Арабији. Ове године Белорусија је званично поднела захтев за пријем у организацију као њена пуноправна чланица.