РТ наградио најбоље репортере са фронта

Међународном меморијалном наградом Халид Алкатеб награђени новинари који су извештавали из зоне руске специјалне војне операције у Украјини

Пету годину заредом РТ је прогласио најбоље ратне репортере, добитнике Међународне меморијалне награде Халид Алкатеб, која се додељује у част погинулог колеге, извештача РТ-а из Сирије Халида Алкатеба.

Овај пут награде су додељене за извештавање из зона специјалне војне операције у Украјини, а лауреати су изабрани у четири категорије. 

Добитник награде за најбољи видео из зоне конфликта је Валентин Трушњин за видео под називом "Манастир: Кроз рај и пакао". Трушњин је извештач новина "Известија" и Телевизије "РЕН ТВ", а награђени снимак приказује евакуацију цивила из Николо-Васиљевски манастира у Доњецкој Народној Републици који је био под снажним нападом украјинских снага.

Награда за најбољи новински текст из зоне конфликта додељена је Александару Коцу за текст под називом "Борба код Кијева: Ратници Гастомеља", објављен у "Комсомољској правди".

Коц у награђеном тексту пише о руским падобранцима који су се искрцали на кијевски аеродром првог дана специјалне операције и држали су линију одбране више од месец дана "упркос непрекидној непријатељских паљби".

Регина Орехова, ауторка документарног филма "Цивили", награђена за најбољи видео из категорије прича из живота, снимљен за медија групу "Росија севодња" (Россия сегодня).

Документарни филм се бави становницима Маријупоља који су се срели са смрћу и глађу, али нису клонули духом.

Филм приказује и како један од актера, Миша, путује из руског града Калуге до Мариупоља у потрази за вереницом Катјом која је отишла у посету родитељима пред сам почетак руске војне операције. Документарни филм се бави невероватном, али истинитом људском причом.

За најбољи текст из категорије прича из живота награђена је Марија Марикјан за текст "Можда ће се вратити", написан за "РИА Новости".

Ауторка пише о искуствима становника града Попаснаја у Луганској Народној Републици. Град није више под интензивном непријатељском паљбом као што је био током лета, али се сирене за ваздушну опасност и даље повремено оглашавају.

Већина зграда је потпуно уништена, али неколико десетина људи одбија да напусти своја огњишта иако су остали без гаса, струје, воде, а понекад и без хране.

Ове године жири су чинили ратни извештачи руске ВГТРК медијске куће Јевгениј Подубниј, Антон Степаненко и Александар Лукјанов, као и извршни директор групе "Росија сегодња" и члан председничког савета за развој цивилног друштва и људских права Кирил Вишински. Уз њих су такође били ратни извештачи РТ-а Валентин Горшењин, Мурад Газдијев, Саргон Хадаја и Симјон Сендеров, новинар арапског РТ канала Салам Мусафир и главни и одговорни уредник РТ Балкан Јелена Милинчић.

Претходних година награду Халид Алкатеб добијали су новинари из Индије, Ирака, Ирске, Италије, Русије, Сингапура, Сирије и САД.

Међународна меморијална награда Халид Алкатеб основана је у знак сећања на трагично страдалог 25-годишњег  извештача РТ на арапском језику. Халид је погинуо током бомбардовања града Хомс у Сирији од стране Исламске Државе 2017. године.

Главна и одговорна уредница РТ Маргарита Симоњан написала је да је Халид постао ратни извештач не зато јер је желео да направи каријеру, заради више новца, па чак ни због посвећености професији, већ зато што је волео своју домовину, а волео је и истину...