Свет

Харви Вајнстајн проглашен кривим за сексуалне злочине

Бивши холивудски филмски могул проглашен кривим и на другом суђењу, за силовање жене и два сексуална напада
Харви Вајнстајн проглашен кривим за сексуалне злочине© Tanjug/Etienne Laurent/Pool Photo via AP, File

Након двомесечног суђења, порота у Лос Анђелесу прогласила је кривим бившег холивудског филмског могула Харвија Вајнстајна за силовање жене и два сексуална напада, јавља "Би-Би-Си њуз".

Седамдесетогодишњем добитнику Оскара прети казна до 24 године затвора када буде осуђен. Он већ служи 23-годишњу затворску казну пошто је на првом суђењу у Њујорку пре две године осуђен за силовање и сексуални напад.

Порота пак није могла да донесе пресуде о наводима Џенифер Сибел Њусом, супруге гувернера Калифорније Гавина Њусома и жене чији је идентитет скривен (Џејн Доу 2), па су оптужбе одбачене.

Ослобођен је и оптужби за сексуално злостављање против тужитељке такође скривеног идентитета Џејн Доу 3.

Током суђења изнети су детаљи о томе како је оптужени Вајнстајн користио свој утицај да намами жене на приватне састанке пре него што их нападне.

На суђењу је саслушано десетине сведока током више од четири недеље сведочења, а пресуда се односи на случајеве који су се десили између 2005. и 2013. године.

Порота је девет дана расправљала о три оптужбе за силовање и четири друге тачке за сексуални напад. Проглашен је кривим за силовање манекенке у Лос Анђелесу на италијанском филмском фестивалу у фебруару 2013.

Прва дама Калифорније је након пресуде рекла да су адвокати Вајнстајна користили сексизам, мизогинију и тактику малтретирања да би застрашили, понизили и исмевали жртве.

Вајнстајн је претходно осуђен у Њујорку 2020. године.

Више од 80 жена оптужило је холивудског могула за сексуални напад и недолично понашање у протеклих неколико деценија.

image
VV inauguration
banner