Украјински генерал захтева ригорозније казне за непослушне војнике

Оружане снаге Украјине, због повећаног броја жртава и тешких услова на фронту, се суочавају са све већим бројем дезертерства због чега Украјина губи људе, територију и цивиле, наводи начелник генералштаба

Украјина мора да уведе строже казне за војнике за које се утврди да крше војну дисциплину, изјавио је начелник генералштаба Оружаних снага Украјине Валериј Залужни и позвао председника Владимира Зеленског да донесе нови закон јер, према његовим речима, дезертери и они који не поштују наређења коштају земљу живота и територије.

"Неовлашћено напуштање" положаја резултирало је великим бројем жртава међу војницима и цивилима и сломило морал, рекао је Залужни у видео снимку објављеном на Фејсбуку.

"Војска ради на дисциплини, а ако постоје рупе у закону, или ако они који одбију могу да плате казну мању од 10% своје плате, или добију условну казну, то је неправедно, јер онда, ово је кључно, други војници буду распоређени на непокривеним деловима фронта, чиме губимо људе, територију и цивиле који тамо живе", објаснио је украјински генерал. "Често, изгубљене позиције морају да се врате јуришним операцијама, што је веома висока цена. То је недопустиво", рекао је.

Украјински парламент недавно је одобрио измене и допуне закона о војној дисциплини. У видео поруци, Залужни је позвао Зеленског да потпише документ, напомињући да се официри којима командује сложни са његовом проценом да је овом проблему потребно "системско решење".

Нови закон би повећао максималну казну за непоштовање законите наредбе са новчане казне од 145 минималних плата на 500 и 10 дана притвора. Минимална јединица неопорезивог плаћања за украјинског војника тренутно износи 17 гривни, што је нешто мање од једног долара.

Док је генерал званично своју јавну поруку усмерио на Зеленског, шире се спекулације да су стварна публика његове трупе. Усред извештаја о великим жртвама у борбама и све тежим условима, повећао се број објава на друштвеним мрежама у којима гневни војници – често регрути локалне милиције из западне Украјине – протестују због услова на фронту, критикујући своје команданте и најављујући да ће се повући са положаја на којима су препуштени смрти.

Сличне објаве су биле актуелне у пролеће и лето, што је довело до тога да парламент предложи погубљење дезертера, међутим, предлог закона је повучен 24. маја, након негодовања јавности. Влада у Кијеву је 2014. изменила правила о војној дисциплини, овлашћујући официре да наносе физичке ударе или на други начин кажњавају војнике који не послушају наређења или покушају да напусте своје место.