Амерички војник: Твитер помаже психолошки рат на Блиском истоку

Централна команда је уз благослов и подршку друштвене мреже манипулисала ставовима корисника и појачавала свој утицај на Блиском истоку

Најновије, осмо издање "Твитер фајлова" које је објавио истраживачки новинар Ли Фанг, открило је како је ова платформа спроводила тајну операцију испирања мозга корисницима не би ли у сарадњи са америчком војском проширили утицај Пентагона.

Био  је то прави онлајн психолошки рат чији је циљ био да се на Блиском истоку обликује мишљење које је ишло у корист САД.

А Фанг је у својим твитовима детаљно објаснио каква је била улога компаније у тим манипулацијама и колико је тврдња компаније да се борила против дезинформација на мрежи- све само не истина.

"Твитер је иза кулиса дао одобрење и посебну заштиту операцијама  америчке војске на мрежи. Упркос томе што је компанија знала да су пропагандни налози Пентагона користили лажне идентитете, Твитер неке од њих није суспендовао ни по две и више година. А неки од тих профила и даље активни", написао је Фанг.

Које су биле размере тог психолошког подухвата можда најбоље показује чињеница да је  америчка Централна команда (Центком) 2017.године користила чак 52 налога на арапском језику како би "појачала одређене поруке".

Твитовало се тада о војним приоритетима САД на Блиском истоку, а промовисане су антииранске поруке, подржавао рат у Јемену и нашироко причало о "прецизним" ударима америчких дронова за које се тврдило да погађају само терористе.

А све то уз саучесништво ове друштвене мреже која је страницама давала додатну видљивост.

Налози, који су твитовали о "војним приоритетима САД на Блиском истоку", у почетку су били отворено повезани са владом, али је тај однос на крају скривен од корисника.

"Један Твитер званичник који је разговарао са мном рекао је да осећа да је због те тајне промене преварен. Али многи мејлови који су кружили 2020. године показују да су високи руководиоци Твитера итекако били свесни огромне мреже лажних налога, као и тајне пропаганде коју је Министарство одбране спроводило, али да упркос томе нису суспендовали налоге ", написао је Фанг.

Он је навео и да су многи од тајних војних пропагандних налога, упркос томе што их је Твитер открио још 2020.године наставили да твитују и током ове године. Неки су тако суспендовани тек у мају, или чак и касније.

Фанг подсећа и да је извештај Стенфордске интернет опсерваторије још у августу разоткрио америчку војну тајну пропагандну мрежу на Фејсбуку, Телеграму, Твитеру и другим апликацијама.

Користили су се портали за лажне вести, лажне слике и "мимови" усмерени против америчких иностраних ривала.

"Америчка пропагандна мрежа је немилосрдно гурала наратив против Русије, Кине и других страних земаља. Оптужили су Иран да "угрожава водоснабдевање Ирака и да је преплавио земљу кристал метом" и да вади органе авганистанских избеглица", наводи овај новинар.

Сви смо чули за борбу платформе против манипулације чињеницама. Чини се, међутим, да то није била борба за чињенице, већ за помоћ имиџу америчке војске.

"Твитер је касније приказан као непристрасни херој јер је уклонио 'мрежу лажних корисничких налога који промовишу прозападне политичке ставове.' Али реалност је много мутнија. Јер је платформа још од 2017. године активно помагала Центкомовој мрежи и још 2020.године открила да је реч о лажним налозима који обмањују и манипулишу дискурсом", истакао је Фанг.

Компанија међутим није била тако "лења" кад је реч о сузбијању налога из иностранства. Тако су јој била пуна уста самохвале што је од 2016.године брзо идентификовала и уклонила странице које су шириле утицај Тајланда, Русије, Венецуеле…

Низ твитова у којима је открио још један делић истине о Твитеру, Фанг је закључио линкујући свој чланак за "Интерсепт" у коме, како је навео, има још детаља о односу платформе са пропагандним кампањама владе.

У том тексту он је написао да је Твитер "дао директно одобрење и интерну заштиту мрежи налога на друштвеним мрежама, тако што је на захтев владе низ налога ставио на белу листу", као и да је Пентагон "користио ову мрежу, која укључује новинске портале и мемове" како обликовао мишљење у Јемену, Сирији, Ираку, Кувајту и шире.

Изношење "Твитеровог" прљавог веша  почело је када је новинар Мат Таиби почетком децембра објавио прву серију "Твитер фајлова" која се фокусирала на интерне дискусије запослених на платформи, који су током председничких избора 2020. године довели до цензуре приче о лаптопу Хантера Бајдена.