Шкотска дозвољава тинејџерима од 16 и 17 година да званично промене пол

Након најдуже седнице икада, Влада Шкотске усвојила контроверзни предлог закона; Од 2021. године у тој држави четворогодишња деца сама бирају свој пол

Трансродне особе од 16 и 17 година у Шкотској ће ускоро моћи да поднесу захтев за промену пола у свом изводу из матичне књиге рођених.

Нови предлог закона усвојен је након што су чланови Парламента Шкотске “дуго у ноћ расправљали о контроверзним плановима владе да унесе измене у промени закон о промени пола, преноси „Гардијан.

Маратонска седница, за коју се верује да је најдужа седница парламента Шкотске икада, завршена је нешто после поноћи.  

Предлог закона ће, наводи "Гардијан", отклонити потребу за психијатријском дијагнозом родне дисфорије и смањити време које неко мора да проведе живећи као трансродна особа пре него што му држава дозволи да промени информације о роду у изводу из матичне књиге рођених.

Претходно је у Шкотској било неопходно да појединац пре званичне промене пола живи и изјашњава се као трансродна особа две године, а сада ће бити потребна само три месеца, односно шест месеци за малолетнике.

Противници нових амандмана истакли су да би они могли да угрозе биолошке жене и дозволе насилним мушкарцима, на пример силоватељима, да искористе предности овог новог система.

Шкотска влада је 2021. године усвојила правилник о понашању према трансродној деци, који налаже да учитељи морају да их подрже у одлуци да користе одабрану заменицу или промене пол, без обавештења њихових родитеља.

Према наведеном правилнику деца могу да доносе одлуке о свом полу и сексуалности од четврте године старости.

Школама је тада речено да трансродним ученицима мора бити омогућено да користе свлачионицу коју сами изаберу, била она мушка или женска.

Шкотске феминисткиње су у новембру тужиле владу за "биолошко порицање" и покренуле судски поступак захтевајући пресуду којом би се забранила правна промена пола трансродних особа, пише "Дејли телеграф".