Орбан: Мир у Украјини зависи од САД

Војне активности украјинске војске могуће су захваљујући америчкој војној и финансијској помоћи, те уколико би Вашингтон одлучио да од њих одустане, дошло би до мира, поручио је данас Виктор Орбан

Мир на Украјини зависи од Вашингтона, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан. Украјинци могу да наставе да се боре против Русије само дотле докле то заправо желе у САД – уколико би Американци одлучили да обуставе своју војну и финансијску помоћ Кијеву, војни сукоб би се завршио, изјавио је политичар.

"Украјина ће моћи да се бори само док је САД подржавају новцем и оружјем. Када Американци пожеле мир, онда ће се то и десити", објаснио је за мађарске новине "Мађар Немцет" (Magyar Nemzet).

Украјински конфликт се одужио, признао је Орбан, додајући да то представља опасност.

Упитан о томе да ли се може очекивати да би Кијев некада одустао од територија које су се припојиле Русији у име мира, енергетске сигурности и процвата Европе, премијер је казао да то нико не може да очекује.

"Украјина је суверена држава и одлуке о томе када и због чега ће се борити треба да доносе сами Украјинци. А ми ћемо да видимо у којој мери ћемо то подржати", одговорио је.