Турска: Време је да НАТО заустави дрскост Грчке

Непријатељски став јасно показује да је Грчка постала толико арогантна да занемарује основне принципе и вредности НАТО, каже Хулуси Акар

Министар одбране Турске Хулуси Акар изјавио је да је време да НАТО каже ''стоп'' грчкој ''дрскости'', јер та земља, како је рекао, наставља са ескалацијом тензије агресивним акцијама и реториком.

Акар је у свом обраћању на састанку Министарства одбране, рекао да ''упркос добронамерном приступу Турске, Грчка наставља да провоцира и ескалира тензије''.

Позивајући се на саопштење Труске од прошле седмице, у којем је наведено да је неколико грчких борбених авиона ненајављено пратило турске авионе који су летели преко Егејског мора према Турској, као и да су им ометали радарски сигнал, он је навео да је Грчка ''малтретирала'' турске авионе који учествују у НАТО вежбама.

"Тај непријатељски став јасно показује да је Грчка постала толико арогантна да занемарује основне принципе и вредности НАТО", рекао је.

Коментаришући кандидатуре Шведске и Финске за пријем у НАТО, Акар је рекао да Турска од те две земље очекује да ''испуне обавезе које су потписале у Мадриду, а то је смањење њихове подршке терористима и уклањање ограничења која су наметнули Турској на листи за екстрадикцију".

Министар одбране је рекао да Анкара ради на ''побољшању приступа америчких колега'', али и да очекује ''позитиван и конкретан'' закључак о продаји и модернизацији авиона из Вашингтона.