Свет

Јеховини сведоци изгубили статус верске заједнице у Норвешкој

Јеховини сведоци настали су крајем 1870. године, а најпознатији су по свом проповедању од врата до врата, дистрибуцији литературе, те одбијању војне службе и трансфузије крви
Јеховини сведоци изгубили статус верске заједнице у Норвешкој© Russianname/Wikipedia

Норвешки Јеховини сведоци изгубили су статус верске заједнице, пошто су њихову организацију власти обрисале из регистра правних лица јер својим члановима који крше верска правила укидају право на слободно изражавање и слободу вероисповести.

Принудна пракса наводно не искључује ни децу, поготово некрштену, којој се брани приступ чланству, па чак и њихову изолацију из друштва.

Влада је пре доношења одлуке упитала главешине "Јеховиста" да ли су вољни да промене услове како би остали у регистру верских заједница, али је одговор био одречан.

Њима се, међутим, практиковање вере не укида у потпуности, али губе право на субвенције државе и право на склапање бракова.

Власт је и раније смањила донације за Јеховине сведоке, а одговор њених чланова била је тужба.

У Норвешкој је доминантна лутеранска Норвешка црква, а финансијско правило које се поштује је да новац из буџета одлази најбројнијим конгрегацијама. То је довело до скандала, када су католичка црква регистровала хиљаде страних верника како би добила што више новца.

Јеховини сведоци настали су крајем 1870. године, а најпознатији су по свом проповедању од врата до врата, дистрибуцији литературе, те одбијању војне службе и трансфузије крви. 

Верска заједница налик секти, широм света има 8,5 милиона верника. Забрањени су у Русији, Кини и Вијетнаму, док им је рад ограничен у бројним земљама са муслиманском већином.

image