Турска прети Грчкој: Не тражите авантуризам, неће се добро завршити по вас!

Турски шеф дипломатије прокоментарисао је извештаје грчких медија да Атина наводно планира да прошири своје територијалне воде око острва Крит на 12 наутичких миља

Турска неће допустити Грчкој да прошири своје територијалне воде у Егејском мору, изјавио је у четвртак турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу, упозоравајући да ће Анкара употребити сва средства која су јој на располагању да заштити своје интересе.

"Нећемо дозволити проширење [грчких] територијалних вода ни за једну миљу у Егејском мору, а камоли за 12", рекао је Чавушоглу, пренела је турска државна новинска агенција АА. 

Чавушоглу је том изјавом прокоментарисао извештаје грчких медија да Атина наводно планира да прошири своје територијалне воде око острва Крит на 12 наутичких миља.

Чавушоглу: Грчка да се не упушта у лажно јунаштво

Шеф турске дипломатије такође је подсетио на одлуку турског парламента из 1995. године у којој се наводи да ће, ако Грчка прошири своје територијалне воде у Егејском мору преко шест миља, парламент дати влади "сва овлашћења", уљкучујући и војна, како би бранила националне интересе Турске.

Он је потом упозорио Грчку да се "не упушта у лажно јунаштво зато што верујете онима који би могли да вам штите леђа".

"Не тражите авантуризам. Неће се добро завршити за вас!", упозорио је Чавушоглу.

Погоршање већ напетих односа

Грчка влада је прошле недеље објавила да планира да прошири своје територијалне воде јужно и западно од Крита у марту, позивајући се на повољна међународна и регионална дешавања, наводи грчки портал "Ин.Гр", који се позива на изворе из председничке администрације.

Овај потез додатно оптерећује ионако тешке односе између Анкаре и Атине. Ердоган је још у мају званично прекинуо везе са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, али и остале канале комуникације између две земље.

Иако су две нације партнери у НАТО-у, оне имају дугу историју ривалства и уплетене су у низ текућих спорова, укључујући контролу над неколико острва у Егејском мору, као и око права на тражење нафте у медитерану, али и статус Кипра.