Како је раскол између Мађарске и Украјине поцепао ЕУ

Две земље воде дугогодишње спорове, пре свега око мањинских права за етничке Мађаре

Иако је по почетку руске специјалне војне операције мађарски премијер Виктор Орбан осудио исту, од тада је мало тога учинио што би нарушило његово пријатељство с председником Руске Федерације Владимиром Путином, а то пак угрожава европско јединство на тему подршке кијевском режиму, пише "Фајненшел тајмс".

Орбан је досад у више наврата пркосио санкцијама уведеним Русији, био је против слања војне помоћи Украјини а блокирао је и преговоре Кијева о приближавању НАТО-у, а то што је прошлог месеца укинуо вето на планирани пакет помоћи ЕУ Украјини од 18 милијарди евра многи стручњаци су оценили тек као привремено примирје у тешким односима између Мађарске и Украјине.

"У Мађарској је украјинско питање одувек било подређено односима с Русијом", рекао је експерт Андраш Рач из Немачког савета за спољне односе и додао да су и преговори са ЕУ били подређени руско-мађарским везама.

То што се сложила са осталим чланицама Уније на тему помоћи Украјини заправо је користила за своју агенду – за преговоре о европским финансијским пакетима намењеним Мађарској који су стопирани због несипуњавања услова који се односе на независност правосуђа, академске слободе, те права ЛГБТ+ популације.

Мађарска је једна од европских земаља које највише зависе од руских енергената, а с тим у вези је и недавна Орбанова изјава да нису заинтересовани да заувек раздвоје европску и руску економију, "тако да покушавамо да спасемо све што можемо од руско-мађарске економске сарадње".

Ипак, након што је обезбедила изузеће у вези са забраном увоза руске нафте и гаса, Будимпешта је гласала за сваки пакет санкција ЕУ против Москве. А последњих недеља замрзла је 870 милиона евра руске имовине, навео је тамошњи лист "Непсава".

Међутим, Мађарска је у дугогодишњим споровима с Украјином, пре свега око мањинских права за етничке Мађаре.

Кијевска забрана образовања на језицима мањина – углавном усмерена на оне који говоре руски – утицала је на више од 100 школа за етничке Мађаре у западној Украјини. Будимпешта је зато блокирала Украјинуна путу дприближавања НАТО-у, захтевајући да врати та мањинска права.

"Украјинско-мађарске везе су на веома ниском нивоу", рекао је европски званичник Ботон Феледи и закључио да Мађарска није припремљена за одвајање од Русије.