Свет

"Укренерго": Енергетски систем Украјине претрпео огромну штету

Потпуно обнављање енергетског система земље могло би да траје годинама, изјавио је шеф украјинске електродистрибуције
"Укренерго": Енергетски систем Украјине претрпео огромну штетуGetty © Ethan Miller / Staff

Шеф украјинске електродистрибуције "Укренегро" Владимир Кудрицки изјавио је да је енергетски систем Украјине претрпео огромну штету, преноси ТАСС.

"Ниво штете је огроман. Прилично велики део објеката је или оштећен или уништен. И не говоримо само о трафостаницама 'Укренерго', говоримо о хидроелектранама, постројењима, термоелектранама које производе струју и греју наше градове", рекао је он.

Кудрицки је додао да би потпуно обнављање енергетског система земље могло да траје годинама, као и да иако резервни капацитет помаже у смањењу недостатака система, опрема није изграђена да траје.

"Иако резервни капацитет помаже у смањењу недостатака система, опрема није изграђена да траје и има мању поузданост, услед чега систем све теже трпи сваки нови удар на инфраструктуру", нагласио је он и додао да постаје све теже поправити штету.

Шеф Министарства енергетике земље Герман Галушченко рекао je да енергетски систем Украјине може бити обновљен тек до лета, ако не буде нових штрајкова.

Раније је Украјинска енергетска компанија прогласила ванредно стање због губитка више од 50 одсто потрошње енергетског система Украјине.

"Дошло је до губитка више од 50 одсто потрошње енергетског система, што значи пад система", наводи се у саопштењу компаније.