Свет

Ким Џонг Ун сменио најмоћнијег војног званичника

Пјонгјанг редовно смењује чланове руководства
Ким Џонг Ун сменио најмоћнијег војног званичника© Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Северна Кореја сменила је Пак Џонг Чона, најмоћнијег војног званичника после врховног вође Ким Џонг Уна, јавили су државни медији, а преноси Ројтерс.

Пака, потпредседника Централне војне комисије владајуће Радничке партије и секретара Централног комитета странке, заменио је Ри Јонг Гил, на годишњем састанку комитета прошле седмице, саопштила је у недељу државна новинска агенција КЦНА без навoђења разлога за ову промену.

Пјонгјанг редовно смењује чланове руководства, а партијски скуп на крају године често се користи за најаву кадровских реконструкција и важних политичких одлука, преноси Ројтерс.

Државна телевизија је приказала Пака како седи погнуте главе у првом реду сале током састанка, док остали чланови дижу руке да гласају о кадровским питањима, да би се касније његово место приказало као упражњено.

Он такође није на фотографијама које је данас објавила агенција КЦНА, а које приказују Кимову новогодишњу посету Кумсусан палати Сунца, у којој се налазе тела његовог деде и оца, за разлику од октобра када га је Пак пратио на путовању у палату, наводи британска агенција.

Централна војна комисија странке, коју предводи Ким, сматра се најмоћнијим војним телом за доношење одлука у земљи, изнад министарства одбране.

Ри, Паков наследник, високи је војни командант који је већ био на кључним позицијама, укључујући начелника генералштаба војске и министра одбране.