Покренута процедура за укидање имунитета два посланика ЕП

Одбор за правосудна питања расправљаће средином јануара о захтеву председнице Европског парламента да се укине имунитет двојици посланика због истраге белгијских правосудних органа

Председница Европског парламента Роберта Метсола покренула је хитну процедуру за укидање имунитета два посланика ове институције поступајући по захтеву белгијских правосудних органа.

Тиме је направљен први корак у процедури, а захтев ће бити поднет на седници 16. јануара и разматраће га Одбор за правна питања.

"Европски парламент од почетка је учинио све што је у његовој моћи да помогне истражним органима и потрудићемо се да одговорни не прођу некажњено. Корупција не може да се исплати и учинићемо све у борби против ње", рекла је Метсола, а објављено је на сајту ЕП.

Захтев председнице Метсоле прво иде на одлучивање правосудном одбору који гласа о њему и упућује предлог Европском парламенту који треба да подржи или одбије њихову одлуку. Сви захтеви о укидању имунитета разматрају се пред камерама.

Почетком децембра, ЕП је потресла афера "Катаргејт" и истрага у вези са наводном куповином утицаја у Европском палраменту. Под оптужбама се нашла потпредседница ЕП Ева Каили, али и други посланици ове институције.