Свет

Славило се за све паре: Французи током дочека запалили "само" 690 аутомобила

Број паљења возила ипак је мањи него прошле године када их је горело чак 874
Славило се за све паре: Французи током дочека запалили "само" 690 аутомобилаwww.globallookpress.com © Gao Jing/XinHua

Српском "обичају" да током весеља "жртвују" и понеку чашу, вероватно би се као невином и наивном насмејали Французи који су током новогодишње ноћи, да ли због радости, да ли због обести, запалили чак 690 аутомобила.

Или ако питате тамошњег министра унутрашњих послова Џералда Дарманена, у Француској је током дочека горело "само" 690 возила.

Колико год за Србе ова бројка изгледала огромно, у тој европској земљи, веровали или не, неуобичајено је ниска, јер је прошле године горело 20 осто више кола, односно чак 874.

Али, број хапшења је, како преноси телевизија БФМ, ипак већи од уобичајеног - у новогодишњој ноћи и у јутарњим часовима првог новогодишњег дана, иза решетака се нашло 490 људи, односно око 11 одсто више него прошле године.

Француски министар је упркос свим овим бројкама, рекао да "није било запажених инцидената" током прославе Нове године и да су неки од ухапшених сами желели да запале сопствена кола због "превара са осигурањем", док су други ухапшени због ватромета, који су коришћени и за нападе на француску полицију.

А све ово се десило иако је током новогодишње ноћи на дужности било око 90.000 полицајаца и иако су, по Дарманеновим речима, званичници уложили "веома велике напоре", посебно у региону Ил де Франс, који обухвата Париз и предграђа попут Сене Сен Дени у којем је ранијих година горело највише аутомобила.

Чуварима реда овај начин прослављања Нове године, није се много допао, будући да су, иако министар тврди да није било значајнијих инцидената,  нападнути у неколико градова.

"Овакав призор је за жаљење. Ови млади људи провокативно пале аутомобиле, из забаве. Не размишљају о власницима ових возила који више немају превозно средство да сутра иду на посао. Морају бити заустављени и строго кажњени", негодовао је један локални пензионер.

Док је насиље и даље главни проблем у Француској током новогодишњих прослава, паљење аутомобила је значајно смањено од када је достигло врхунац 2019.године када је страдало чак 1.457 возила.

Утешно за Французе је што ове године нису пријављени ни смртни случајеви, за разлику од прошле године када је човек у општини Бофхајм код Стразбура обезглављен у инциденту са ватрометом.

image