Свет

Власница погребне фирме са мајком сецирала лешеве и продавала органе

Мајка и ћерка осуђене на вишегодишње казне затвора због продаје делова тела покојника без дозволе
Власница погребне фирме са мајком сецирала лешеве и продавала органеwww.globallookpress.com © Varuth Pongsapipatt/Keystone Press Agency

Бивша власница погребне фирме у америчкој држави Колорадо, Меган Хес, осуђена је на 20 година федералног затвора због сецирања око 560 лешева и продаје делова тела без дозволе.

Њена мајка Ширли Кох (69), која је била задужена за сецирање тела, осуђена је на 15 година затвора, преноси Танјуг.

Федерални случај истраге покренут је након Ројтерсове серије истраживачких текстова о нерегулисаном тржишту делова тела у САД.

У САД је незаконито продавати органе као што су срца, бубрези и тетиве за трансплантацију, већ они морају бити донирани.

Продаја делова тела као што су главе, руке и кичма за употребу у истраживању или образовању - за шта је Хес осуђена - није регулисана савезним законом.

Хес је починила злочине, рекли су тужиоци, када је преварила рођаке преминулих и лагала их о кремацијама, а заправо је сецирала тела и продавала делове без дозволе.

Компаније за обуку хирурга и друге фирме које су купиле руке, ноге, главе и торза нису знале да су прибављене на превару, рекли су тужиоци.

У својој погребној фирми, Хес је наплатила породицама до 1.000 долара за кремације које се никада нису догодиле, рекли су тужиоци, а некима је понудила бесплатне кремације у замену за донацију тела.

У свом поднеску суду, тужиоци су шему трговине деловима тела Хесове описали као један од најзначајнијих случајева те врсте у новијој историји САД.

Двадесет шест жртава описали су свој ужас када су открили шта се догодило њиховим најмилијима.

"Наша слатка мајка, раскомадали су је и продали њена рамена, руке и колена", рекла је једна од оштећених у поступку Ерин Смит.

Тужиоци су током суђења рекли да су Хес и Кохда лагале више од 200 породица, које су добијале кремирани пепео помешан са остацима различитих лешева.

image