Свет

РТ Балкан открива: Како амерички војно-индустријски комплекс профитира на рату у Украјини

Иза приче о заштити демократије заправо се крију милиони долара који се сливају у буџете највећих америчких произвођача оружја
РТ Балкан открива: Како амерички војно-индустријски комплекс профитира на рату у Украјини© Tech. Sgt. Patrick Evenson/Keystone Press Agency

Специјална руска војна операција у Украјини почела је 24. фебруара прошле године и од тада се у западним медијима могло прочитати да је Кијеву неопходно слати сваки вид помоћи како би се одбранио, не само украјински народ, већ читава Европа и "демократски свет" од "руске инвазије".

Међутим, оно што се мало ређе спомиње је чињеница да слање помоћи Украјини заправо подразумева велике добитке за компаније које припадају америчком војно-индустријском комплексу.

Примера ради, америчка мултинационална компанија за ваздухопловну и одбрамбену технологију "Нортроп Граман" прошле године је забележила раст вредности акција од 36 одсто, односно са 397 долара, вредност акција је скочила на нешто више од 540 долара.

"Поносни смо што подржавамо напоре украјинског народа", рекла је у септембру генерална директорка компаније Кети Варден.

Она је навела да "Нортроп Граман" испоручује оружје Украјини, углавном преко америчких и европских савезника.

"То радимо кроз уговоре које имамо са тим владама, а не директно са владом Украјине", истакла је Варден. 

Прошла година је била одлична и за америчку компанију "Локид Мартин" чије су акције порасле за 32 одсто, са 362 на 477 долара.

Реч је о компанији која производи ракетни систем високе покретљивости ХИМАРС који је Украјини обећан након вишемесечних молби кијевских власти.

Америчка корпорација "Џенерал динамикс" је такође прошле године забележила скок вредности акција - за више од 17 одсто. Почетком године акције су вределе 212 долара, да би на крају године достигле 248 долара.

Прошла година је била профитабилна и за амерички мултинационални конгломерат "Рајтеон технолоџиз", чије су акције са 90 долара скочиле на нешто више од 100 долара, што је раст од 12 одсто на годишњем нивоу.

Реч је о компанији која производи систем противваздушне одбране "патриот", један од најнапреднијих одбрамбених система у америчком арсеналу. Управо тај систем ће Вашингтон послати Кијеву, након вишемесечног инсистирања украјинског председника Владимира Зеленског.

Водећем светском произвођачу авиона "Боинг" вредност акција је опала прошле године, међутим у последњих шест месеци 2022. године порасла је за скоро 42 процента, односно са нешто више од 137 на 195 долара.

Поред америчких компанија, ратна 2022. била је добра година и за британску мултинационалну компанију "БАЕ", чије су акције скочиле за 53 одсто, са нешто више од шест долара на нешто мање од 10 долара.

Директор компаније Чарлс Вудбурн рекао је крајем прошле године да је, услед рата у Украјини, повећана потрошња за одбрану на глобалном нивоу, што је позитивна вест за "БАЕ".

"Видимо раст продаје у свим секторима, али и могућности да додатно унапредимо средњорочне изгледе док се наши клијенти суочавају са све више претњи", навео је он.

Компанија је до новембра прошле године примила наруџбине у вредности од 28 милијарди фунти.

Рекордни војни буџет

Почетком децембра, "Форбс" је писао о томе да су Сједињене Америчке Државе и њихови савезници у НАТО-у, "с правом", потрошили десетине милијарди долара помажући Украјини да се одбрани од "бруталне руске инвазије".

Међутим, чак и овај угледни амерички лист закључио је да Пентагон и велики произвођачи оружја покушавају да искористе украјинску кризу како би трајно проширили обим америчке војне индустрије "на начине који превазилазе помоћ која је потребна Украјини у тренутном сукобу".

Уместо да се бави повећањем производње, лист напомиње, Вашингтон би требало да пажљиво размотри будуће потребе, те да је време за реалнију стратегију и постављање правих приоритета.

И поред тога, америчке власти су усвојиле рекордни војни буџет од скоро 850 милијарди долара, што говори у прилог томе да САД не размишљају о "пажљивом разматрању потреба", те да ће наставити да користе руско-украјински сукоб, под изговором борбе за демократију, да зараде нове милионе.

image