Свет

Де Голов унук: Запад унапред испланирао заверу против Русије

САД су искористиле украјинску кризу за дестабилизацију Европе, каже Пјер де Гол
Де Голов унук: Запад унапред испланирао заверу против РусијеGetty © Reg Lancaster/Express/Getty Images

Запад је унапред испланирао "заверу" против Русије, а Сједињене Америчке Државе искористиле су сукоб у Украјини како би профитирале, изјавио је унук бившег француског председника Шарла де Гола, Пјер де Гол.

Де Гол је осудио САД због учешћа у сукобу и оценио да су Американци, такорећи, одсекли Европу од Русије и окренули Европљане против Руса.

"Зашто би то урадили? Зато што би Европа у савезу са Русијом могла да буде јак блок и политички и економски, културно и социјално, с обзиром да у Европској унији и Русији живи око 500 милиона људи. Још од Вијетнамског рата и економске кризе која је уследила, Американци су увек покушавали силом, лукавством и другим непоштеним средствима да надокнаде губитак свог економског и политичког утицаја", рекао је де Гол за "АгораВокс".

Оценио је да јавно мњење у Француској почиње да схвата шта је данас зла игра Американаца.

"Користећи лажи, првенствено у комуникацији са савезницима унутар НАТО-а, САД су успеле да искористе украјинску кризу да дестабилизују Европу", казао је он.

Према његовим речима, изузетно је важно да "Француска настави да одржава и развија односе међусобног разумевања и сарадње са Русијом, пре свега кроз историјске везе и заједничке судбине које их спајају".

Нагласио је да Европљани не би требало да забораве да је одржавање односа са Русијом гаранција стабилности и просперитета у Европи и свету.

"Цео свет пати због антируских санкција, а међу њима и доскорашњи партнери Русије, попут Француске. Ова криза у великој мери слаби равнотежу коју је мој деда увек покушавао да одржи, чак и у најтежим временима. Француска је успела да одржи равнотежу током Хладног рата, која је почела да се успоставља између Француске и СССР-а одмах после Другог светског рата", каже де Гол.

Тада се, истиче, Русија нашла у истом табору са земљама које су победиле нацистичке окупаторе, а самим тим и са Француском.

Де Гол је, говорећи о ЕУ, тачније Европској комисији, оценио да је тај орган "рај за лопове".

"Што се тиче Европе, мој деда се заиста залагао за Европу нација, односно систем у коме би свака земља сарађивала са другима у име Европске уније, али уз извесну аутономију у политици и одлучивању. Уместо тога, завршили смо у систему којим доминира технократија која намеће своје директиве свакој од држава чланица. Ова технократија је, нажалост, изузетно корумпирана", истакао је Пјер де Гол.

image