Свет

Прехрамбени гигант затвара производњу у Француској

Компанија "Кофижео" одлучила се на радикалан потез због драстично увећаних цена енергената
Прехрамбени гигант затвара производњу у Францускојwww.globallookpress.com © Gao Jing

Власник познатих брендова Вилијам Сорен и Гарби - "Кофижео" затворио је привремено четири од осам фабрика у Француској, што представља 80 одсто његове производње.

Говорећи о енергетској кризи са којом се суочавају многе француске пољопривредно-прехрамбене компаније, председник "Кофижеа" Матиј Томазо делимично је признао да његове фабрике конзерви у Француској не могу да наставе да раде, имајући у виду цене енергената, јавља француски "Фигаро".

Коначна одлука је донета 6. децембра прошле године, а ступила је на снагу у понедељак 2. јануара. Група позната по брендовима Вилијам Сорен, Гарби, Рејнал и Рокелор и Запети затвара четири од осам фабрика у Француској. 

Од укупно 1.200 запослених, њих 800 ће добити уговор о делимично скраћеном радном времену у дужем временском периоду.

"Циљ одлуке је да се изађе на крај са огромним повећањем трошкова енергије - пре свега гаса и струје који су потребни за кување и стерилизацију готових јела - који ће бити и десет пута увећани почетком ове године", наводи се у саопштењу за јавност. 

Рачун за енергију од 40 милиона евра

"Кофижео" остварује промет од 330 милиона евра, од чега 90 одсто у Француској. Компанија је још почетком децембра упозоравала да ће од почетка јануара рачуни за енергију преко ноћи скочити са четири на 40 милиона евра. 

После неколико месеци штедње, компанија је закључила да нема другог решења него да заустави производне линије. Пре неколико недеља је потписан споразум са синдикатима о делимично скраћеном радном времену у дужем временском периоду, како би компанија могла брзо да прилагоди производњу. 

Иако "Кофижео" чини све да "што пре изађе из ове ситуације", није прецизирано колико ће трајати обустава производње. 

Од 1. децембра дистрибутери и произвођачи хране разговарају о одређивању цена за 2023. годину. Ови други инсистирају на значајном повећању цена добављача, с обзиром на цене гаса и струје.

Потез "Кофижеа" доживљен је као мали удар грома у прехрамбеној индустрији, оцењује "Фигаро", иако већ недељама стижу упозорења да би тако нешто могло да се деси. До сада, осим неколико актера у тешкој индустрији као што је "Дуралекс", ниједан произвођач хране није донео тако драстичну одлуку. 

Извори француског листа наводе да би и друге пољопривредно-прехрамбене групе могле у јануару да буду у великим проблемима, што би ослабило континуитет производње.

Велике количине хране завршиће на отпаду

Прошлог месеца је асоцијација француских ланаца супермаркета "Перифам" упозорила да би Француска могла да се суочи са великим проблемима са кварењем хране због могућих нестанка струје и рестрикција, јер многи супермаркети неће имати довољно времена да се припреме за то.

"Никада нисмо доживели овако нешто... продавнице су веома слабо опремљене агрегатима. Нећемо бацати смрзнуте производе који углавном имају већу топлотну инерцију, али када су у питању свежи производи, велике количине ће заврштити на отпаду", поручили су из "Перифама". 

Британски "Тајмс" писао је да је Француска можда близу тога да ограничи потрошњу енергије,  због проблема са нуклеарним електранама. Председница француске Комисије за регулацију енергетике Емануел Варгон изјавила је да ће се земља после 15. јануара суочити са напетом ситуацијом ако дође до захлађења.

Енергија која је потребна за спремање готових јела или хране за конзервирање није једина тачка укрштања енергетске безбедности и сигурности хране. Скок цена енергената утицао је и на производњу ђубрива, што је енергетски интензиван процес који захтева природни гас. Без лаког приступа савременим ђубривима, може се очекивати да ће приноси европских фарми пропасти.