Свет

Кина и Филипини продубљују сарадњу, настављају се преговори о нафти и гасу

Историјски сусрет кинеског председника са својим филипинским колегом, потписан велики број билатералних споразума
Кина и Филипини продубљују сарадњу, настављају се преговори о нафти и гасу© Tanjug/Yao Dawei/Xinhua via AP

Кина је спремна да са Филипинима настави преговоре о нафти и гасу и "срдачно" решава поморска питања са том земљом, рекао је кинески председник Си Ђинпинг.

Си је разговарао са својим филипинским колегом Фердинандом Маркосом млађим, који је у тродневној посети Пекингу.

Кина и Филипини сукобљавају се око дела Јужнокинеског мора, које обе државе сматрају делом своје ексклузивне економске зоне. Тај простор богат је нафтом, гасом и рибом, а њим пролазе трговачки бродови који годишње превезу робу у вредности преко 3 билиона долара, преноси Ројтерс.

Филипини су раније изразили забринутост због наводних кинеских грађевинских активности и повећаног броја кинеских бродова у спорним водама Јужног кинеског мора.

"Разговарали смо о томе шта можемо да урадимо како би направили корак напред и избегли могуће грешке и неспоразуме који би могли да направе веће проблеме од оних које већ имамо", рекао је Маркос.

Маркос је додао и да је од председника Сија добио обећање да ће доћи до компромисног решења које ће омогућити филипинским рибарима да наставе да лове рибу на подручјима на којима су то и раније радили.

Си је Маркосу рекао да је Кина спремна да заједнички истражује резерве нафте и гаса у неспорним морским областима, да сарађује са Филипинима на соларној енергији и енергији ветра и да повећа увоз рибљих производа, преноси британска агенција.

Две земље потписале су у среду 14 билатералних споразума, укључујући споразуме о пољопривреди, инфраструктури, развојној сарадњи, поморској безбедности и туризму, наводи се у саопштењу кабинета филипинског председника.

Кинески председник обећао је широку сарадњу, од подршке кинеским инвестицијама на Филипинима, до помоћи овој острвској земљи да развије пољопривредну технологију, основно образовање, метеорологију и вакцине.

image