Свет

Севернокорејски дрон летео изнад канцеларије председника у Сеулу

Јужнокорејска војска је покушавала да обори дронове, али није успела
Севернокорејски дрон летео изнад канцеларије председника у Сеулуwww.globallookpress.com © Kim Jae-Hwan/Keystone Press Agency

Севернокорејски дрон нарушио је зону забране летова изнад канцеларије јужнокорејског председника у центру Сеула, када је прошлог месеца пет дронова прелетело територију Јужне Кореје, пренела је данас новинска агенција Јонхап, позивајући се на извор из војске Јужне Кореје.

Према том извору, дрон је на кратко ушао у северни део зоне забране лета, али се није приближио кључним безбедносним објектима, преноси ТАС С.

Војни званичник је на конференцији за новинаре саопштио да је објекат, за који се претпоставља да је непријатељска беспилотна летелица, пролетео кроз безбедносно подручје под називом "П-73" и нагласио да председничка канцеларија није била под безбедносним ризиком.

Он је, такође, одбацио спекулације да је дрон могао да фотографише председничку канцеларију и друге оближње безбедносне објекте.

Министар одбране Јужне Кореје Ли Џонг-суп јуче је пријавио инцидент председнику Јун Сук-Јеолу, преноси Јонхап.

Радијус зона забрањених летова је приближно 3,7 километара, наводи агенција.

Пет севернокорејских беспилотних летелица пробило је ваздушни простор Јужне Кореје 26. децембра.

Један дрон је летео до Сеула и вратио се назад, док су остала четири виђена како лете у близини острва западно од престонице, пре него што су нестала са радара. Јужнокорејска војска је покушавала да их обори, али није успела.