Свет

Украјински милијардер пред Апелационим судом у Француској

Украјински државни истражни биро саопштио је да милијардера Костјантина Жевага траже због сумње за проневеру и прање новца у вези са нестанком 113 милиона долара из украјинске банке која је банкротирала
Украјински милијардер пред Апелационим судом у ФранцускојGetty © Chris Graythen / Staff

Милијардер и бизнисмен Костјантин Жеваго из Украјине, појавио се данас пред Апелационим судом на југоистоку Француске на саслушању поводом украјинског захтева за његово изручење.

Жеваго је један од најбогатијих људи Украјине, а ухапшен је и притворен у Француској крајем децембра прошле године на захтев Украјине.

Суд у Шамберију одбио је захтев да се поступак одржи иза затворених врата, пренео је Ројтерс.

Украјински државни истражни биро ДБР саопштио је да милијардера траже због сумње за проневеру и прање новца у вези са нестанком 113 милиона долара из украјинске банке "Фајненс енд кредит", која је банкротирала.

Жеваго је негирао било какву кривицу, а његов адвокат Франсоа Зимерај рекао је суду да би рочиште требало да буде одржано иза затворених врата, "како би се од јавности склонио неко ко никада није био у затвору, ко није очекивао да ће икада бити и ко иначе не би дошао на територију Француске".

Присуство новинара испред суда "оставља утисак да смо пренели део украјинског политичког живота у Шамбери", рекао је адвокат.

Од независности Украјине 1991. године, мала група елита названа олигарсима доминирала је политичким системом и економијом, а председник те државе Владимир Зеленски обећао је да ће смањити улогу олигарха у економији, преноси Танјуг.

Украјина је издала налог за хапшење Жевага 2019. године, а међународна потерница уследила је 2021. године.