Нова рампа за Украјину: Бајден не да гломазне тенкове

Вашингтон би у наредним данима могао да објави детаље новог пакета војне помоћи Кијеву, али ништа од тенкова "абрамс"

Администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена не планира да пошаље главни тенк своје војске - "абрамс" у Украјину због техничких разлога, пише "Вашингтон пост".

Амерички лист, који се позива на званичника администрације председника, наводи да су тенкови "абрамс", тешки чак 55 тона, склони кваровима и прилично компликовани за одржавање.

Бивши председник САД Доналд Трамп одустао је од планова да овај тип наоружања укључи у прославу Дана независности 2019. године у Вашингтону управо због њихове тежине.

Међутим, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби раније је рекао да би Вашингтон "у наредним данима и недељама" могао да објави детаље новог пакета војне помоћи Кијеву.

Кабинет француског председника Емануела Макрона такође је најавио слање лаких борбених тенкова у Украјину, што ће бити прво оклопно возило те врсте које је нека западна земља послала Украјини.

Ипак, Украјина неће остати празних руку, наводи "Вашингтон пост" и додаје да је, након месеци одбијања, Америка коначно одлучила да Кијеву пошаље разна оклопна борбена возила, међу којима је и возило "бредли", што је потврдио и председник Џозеф Бајден. Ово пешадијско оклопно возило опремљено је аутоматским топом калибра 25 милиметара и противтенковским пројектилима. Високи званичник администрације председника САД открио је да би "бредли" могао да буде део најновијег пакета помоћи Украјини.

Америка је до сада одбијала да пошаље напредно наоружање Украјини како би избегла да испровоцира Русију, оценио је амерички лист.

Други званичник администрације казао је да су одлуке о слању система попут ХИМАРС-а, америчких прецизних ракетних бацача, донете како би се ситуација на бојном пољу "развијала".

Русија је раније послала протестну ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. 

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да ће сваки пакет који садржи оружје за Украјину постати "легитимна мета за Русију", а из министарства су саопштили да се, обезбеђујући оружје Украјини, земље НАТО-а "играју ватром".