Бајден: Сукоб у Украјини дошао до преломне тачке

Русија не успорава, морамо да урадимо све што можемо како бисмо помогли Кијеву, рекао је председник САД Џозеф Бајден

Председник САД Џозеф Бајден рекао је да сукоб у Украјини улази у кључну фазу, оправдавајући најновије обећање Вашингтона да ће Кијеву послати још тешког наоружања.

Бајденова изјава уследила је након што је Украјина одбацила предлог Русије о прекиду ватре на православни Божић.

"Рат у Украјини је сада на преломној тачки. Морамо да учинимо све што можемо како бисмо помогли Украјинцима да се одупру руској агресији, а Русија не успорава", рекао је Бајден током састанка владе у Белој кући.

Бајден је у обраћању истакао недавну одлуку Вашингтона да, у покушају да ојача војне капацитете Украјине, Кијеву испоручи борбена возила "Бредли" и додатне батерије противваздушних ракетних система "патриот".

"Дуго сам разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, и о Украјини и о нашим савезима у Европи и ЕУ. Имамо много већи контингент земаља које деле наше мишљење, укључујући Јапан и друге", изјавио је председник САД.

Кијев и његови западни присталице одбацили су позив председника Руске Федерације Владимира Путина да се од петка до поноћи у суботу поштује 36-часовни прекид ватре, како би православни хришћани, који чине већину у Украјини и Русији, могли да прославе Божић.

Путинов предлог за прекид ватре уследио је након што је патријарх Кирил, поглавар Руске православне цркве, позвао све стране да прекину непријатељства током празника.