Наставак прогона УПЦ: Зеленски суспендовао држављанство 13 свештеника

Кијев наставља са акцијама против Украјинске православне цркве Московске патријаршије

Председник Украјине Владимир Зеленски указом је суспендовао држављанство 13 свештеника канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), пише украјински портал Лб.уа.

Реч је о митрополиту тулчинском и брацлавском Јонатану, којег Служба безбедности Украјине сумњичи за велеиздају. Он, наводно, поседује и руски пасош.

Поред њега, суспендовано је држављанство и викара Тулчинске епархије, епископа ладижинског Сергије, који је веома близак са Јонатаном.

Подсетимо, поглавар расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније Думенко данас је одржао празничну службу у Кијевско печерској-лаври у Кијеву, а око светиње је дежурао велики број украјинских снага безбедности.

Служба је одржана упркос чињеници да је Кијевско-печерска лавра јуче саопштила да расколничка црква нема дозволу за њену организацију.

Напади расколника на канонску Украјинску православну цркву који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а затим је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.