Заоштравање односа између САД и Републике Јужне Африке

Тајно заустављање руског брода, који је под санкцијама Вашингтона, као и његов власник, у луци Сајмонс Таун "забринуло" Американце

Пристанак трговачког брода "Леди Р", који је у власништву руске бродарске компаније МГ-ФЛОТ ЛЛЦ, заоштрио је односе између Вашингтона и јужноафричке Преторије, што иде у прилог томе да САД и њихови савезници имају потешкоћа у спровођењу санкција против Москве, пише "Волстрит џорнал".

Брод, чији се власник наводно бави превозом оружја за Кремљ, искључио је свој транспондер (аутоматски систем идентификације) пре него што је пристао у највећу јужноафричку поморску базу, где је испоручио и утоварио неидентификовани терет, што је пак, по речима високог америчког званичника, изазвало забринутост у Вашингтону.

Јужноафричке власти одбиле су да саопште шта је брод довезао и шта је на њега утоварено у луци Сајмонс Таун. Министар одбране те земље изјавио је да Вашингтон "прети Африци, а не само Јужноафричкој Републици, да има било какве везе са било чиме што би могло и да мирише на Русију".

"Шта год да се налазило на броду пошиљка је наручена много пре ковида", изјавила је министарка одбране Републике Јужне Африке Танди Модисе, и додала да САД врше притисак на афричке земље које и даље одржавају контакте с Русијом.

Дарен Оливије, директор компаније за анализу и консалтинг у области одбране "Африкан дифенс ривју", рекао је да је "Леди Р" вероватно испоручивала стару наруџбину муниције из Русије. 

Република Јужна Африка је 2020. одобрила увоз 4,5 милиона комада руске муниције у вредности од око 585.000 долара.

Тамошњи владајући Афрички национални конгрес има блиске односе с Москвом још од подршке Совјетског Савеза његовој борби против владавине беле мањине. Као и многе друге афричке земље, Јужна Африка покушала је да заузме неутралан став у вези с ратом у Украјини. Председник Сирил Рамафоса је од почетка руске специјалне војне операције разговарао и с председником САД Џозефом Бајденом и руским лидером Владимиром Путином.

У фебруару је предвиђено да Република Јужна Африка буде домаћин заједничке војне вежбе с руском и кинеском морнарицом.