Бајден разговарао са бразилским председником

Амерички председник обећао подршку бразилској демократији и позвао Лулу да посети Вашингтон, саопштила је Бела кућа

Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је телефоном са бразилским колегом Луисом Инасијом Лулом да Силвом, рекавши му да Вашингтон осуђује насиље које се догодило током нереда у главном граду те земље, саопштила је Бела кућа.

"Председник Бајден је обећао подршку САД бразилској демократији и вољи бразилског народа, која је изражена на недавним председничким изборима на којима је председник Лула победио. Амерички председник је такође осудио насиље и нападе на демократске институције", ​​наводи се у саопштењу.

Додаје се да је амерички председник позвао бразилског председника да посети Вашингтон почетком фебруара, ради детаљних консултација о широком спектру тема, као и да је Лула, како је наведено у Белој кући, прихватио позив.

Истиче се да су се лидери две земље договорили да заједно раде на питањима као што су "климатске промене, економски развој, као и обезбеђивање мира и безбедности".

Телефонски позив долази дан након нереда у бразилској престоници, где су присталице бившег председника Бразила Жаира Болсонара пробиле безбедносну блокаду и упале у национални Конгрес и зграду председништва у знак протеста против изборне победе Луле де Силве.