Свет

Француска и Италија дају ПВО систем Кијеву: Само прво да га склепају

Ни Париз ни Рим не желе да се одвоје од свог ПВО система "мамба", па ће за Кијев саставити нови од сакупљених делова
Француска и Италија дају ПВО систем Кијеву: Само прво да га склепајуwww.globallookpress.com © Giorgia Meloni Emmanuel Macron

После најаве слања оклопних возила и тенкова, Кијев би требало да дође у посед три или четири најефикасније противваздушне батерије које испоручују Француска, Италија, САД и Немачка, извештава француска телевизија БФМ.

Иако се из овог закључује да "западна помоћ не јењава", чињенице говоре другачије, јер жељени системи нису још увек у Украјини, него само - у обећањима.

Један од најсвежијих примера су Француска и Италија, које су се удружиле да пошаљу Украјинцима систем "САМП-Т Мамба", опремљен ракетама средњег домета Астер-30, а обука украјинских војника почеће у Француској до краја јануара, потврђено је у француском Министарству одбране, преноси БФМ.

Иако се чини да је све готово, заправо није ни почело. Пројекат би требало да буде формализован тек у фебруару, с обзиром да италијанској премијерки Ђорђи Мелони треба времена да реши политичке проблеме у земљи, тврди лист "Опинион", али и нека техничка питања са Француском.  

Наиме, ни Париз ни Рим не намеравају да се одвоје од своје "мамбе". У Италији их има шест, Француска користи осам за одбрану стратешких објеката, а један је распоређен у Румунији у мисији "Орао" која се спроводи у оквиру НАТО-а. Због тога ће систем који ће следећег лета бити послат у Украјину бити састављен од елемената које ће прикупити Француска и Италија. 

Проблем су и ракете Астер-30, наводи телевизија БФМ, јер су залихе муниције при крају, а ово оружје веома скупо.

Осим скоро комичне ситуације са Италијом и Француском, и САД су најавиле слање система "патриот", али тек на крају обуке за коју се прогнозира да би могла да траје и шест месеци. 

Немачка је такође, након разговора канцелара Олафа Шолца са америчким председником Џозефом Бајденом, обећала Кијеву батерију система "патриот".

image