Француска и Италија дају ПВО систем Кијеву: Само прво да га склепају

Ни Париз ни Рим не желе да се одвоје од свог ПВО система "мамба", па ће за Кијев саставити нови од сакупљених делова

После најаве слања оклопних возила и тенкова, Кијев би требало да дође у посед три или четири најефикасније противваздушне батерије које испоручују Француска, Италија, САД и Немачка, извештава француска телевизија БФМ.

Иако се из овог закључује да "западна помоћ не јењава", чињенице говоре другачије, јер жељени системи нису још увек у Украјини, него само - у обећањима.

Један од најсвежијих примера су Француска и Италија, које су се удружиле да пошаљу Украјинцима систем "САМП-Т Мамба", опремљен ракетама средњег домета Астер-30, а обука украјинских војника почеће у Француској до краја јануара, потврђено је у француском Министарству одбране, преноси БФМ.

Иако се чини да је све готово, заправо није ни почело. Пројекат би требало да буде формализован тек у фебруару, с обзиром да италијанској премијерки Ђорђи Мелони треба времена да реши политичке проблеме у земљи, тврди лист "Опинион", али и нека техничка питања са Француском.  

Наиме, ни Париз ни Рим не намеравају да се одвоје од своје "мамбе". У Италији их има шест, Француска користи осам за одбрану стратешких објеката, а један је распоређен у Румунији у мисији "Орао" која се спроводи у оквиру НАТО-а. Због тога ће систем који ће следећег лета бити послат у Украјину бити састављен од елемената које ће прикупити Француска и Италија. 

Проблем су и ракете Астер-30, наводи телевизија БФМ, јер су залихе муниције при крају, а ово оружје веома скупо.

Осим скоро комичне ситуације са Италијом и Француском, и САД су најавиле слање система "патриот", али тек на крају обуке за коју се прогнозира да би могла да траје и шест месеци. 

Немачка је такође, након разговора канцелара Олафа Шолца са америчким председником Џозефом Бајденом, обећала Кијеву батерију система "патриот".