А за Украјинце тенкови с грешком: Како је "леопард 2" прошао у Сирији?

Оклопни тенк развијен крајем 1970-их година, који се, у условима Хладног рата, добро носио против совјетских ловаца, на блискоисточном ратишту "практично се распадао под интензивном ватром", известили су британски медији још 2018. године

Са радошћу је дочекана вест да ће Пољска послати тенкове "леопард" у Украјину, што је данас у Украјини потврдио пољски председник Анджеј Дуда.

"Пољска ће у оквиру подршке међународне коалиције испоручити чету тенкова 'леопард'", изјавио је Дуда на заједничкој прес-конференцији у Лавову с украјинским и литванским колегама Владимиром Зеленским и Гитанасом Науседом.

Међутим, украјинска јагма за наоружањем разоткрива и многе недостатке оружја, пре свега европског. Најпре је обелодањено да се иза одлуке немачког канцелара Олафа Шолца да не пошаље тенкове "пума" Украјини крије чињеница да су та борбена возила у врло лошем стању и да су чак опасна за оне који их користе.

"Политико" је писао да једино вреде "мардер" и немачки главни борбени тенк "леопард 2", па се Зеленски заинтересовао за њих.

Када се назире крај саге око тога да ли ће Украјина добити "леопарде" и колико њих, ваља подсетити да је овај немачки тенк вредан четири и по милиона евра, "један од најбољих на свету", прошао неславно у Сирији.

"Леопард 2" који је Турска купила за борбу против Курда има бројне грешке које су откривене у несрећама с фаталним последицама, писао је "Дејли мејл" још 2018. године, документујући све бројним снимцима с бојног поља.

Фотографије преузете с видео-снимка ИСИС-а а током трајања турске војне операције "Штит Еуфрата", која је почела у августу 2016, показују угљенисане остатке "леопарда 2" који је наводно разнет минама, затим тенк чија је купола одлетела, један веома оштећен лежи у јарку итд.

Курди су тврдили да су уништили чак десет тенкова.

Дакле, оклопни тенк развијен крајем 1970-их година, који се тада, у условима Хладног рата, добро носио против совјетских ловаца, на блискоисточном ратишту "практично се распадао под интензивном ватром", пише "Дејли мејл" и додаје да с обзиром на то да те тенкове користе бројне НАТО чланице – укључујући Канаду, Холандију, Данску, Грчку и Норвешку – посебно је непријатно када се види како их терористи лако уништавају а "очекује се да ће парирати руској војсци".

Почетком 2000-их Берлин је Анкари продао 354 пензионисана "леопарда 2", писао је "Нешенел интерест" крајем јануара 2018, оценивши да је немачки тенк сматран за једног од најбољих све док није отишао у Сирију 2016. године.

"'Леопард 2' није издржао тест борбе. Упркос његовој цени од четири и по милиона евра, В12 твин-турбо мотору, кућишту од каљеног челика и волфрама и максималној брзини од 67 километра на час", закључује "Дејли мејл".