Свет

Непризната ПЦУ најављује богојављенску литургију у Кијевско-печерској лаври

Представник одељења за спољне црквене односе ПЦУ напомиње да су добили одговарајућу дозволу од Министарства културе Украјине
Непризната ПЦУ најављује богојављенску литургију у Кијевско-печерској лавриwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Представник расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) Епифаније служиће 19. јануара, на празник Богојављења, богослужење у Успенском саборном храму Кијевско-печерске лавре, саопштио је представник одељења за спољне црквене односе ПЦУ Јевстратиј Зорја.

Он је то објавио на својој Фејсбук страници.

У објави се напомиње да је ПЦУ добила одговарајућу дозволу од Министарства културе Украјине, а наводи се и да је потписан одговарајући уговор са Националним резерватом Кијевско-печерске лавре.

Кијевско-печерску лавру држава је пренела у слободан посед канонске Украјинске православне цркве (УПЦ). У мају је синод расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) најавио је стварање верске организације за коју жели да добије један од храмова лавре. УПЦ сматра да ПЦУ покушава да заузме Кијевско-печерску лавру тако што ће тамо направити манастир. 

Крадљивац Божића

Обистинио се главни страх многих украјинских верника - расколничка ПЦУ одржала је божићну службу у Успенском сабору Кијевско-печерске лавре, главном верском центру земље.

Вођа расколника Епифаније Думенко је пред олтаром свечано рекао: "Сада прослављамо друго рођење наше Лавре. Јер вештачки дух безбожног учења руског света напушта је и враћа се дух истинског духовног служења светом православљу и украјинском народу", преносе "РИА Новости".

Од самог настанка непризнате цркве 2018. године, структура покушава да преузме најстарији манастир у центру Кијева. Али постојала је једна препрека.

Формално, манастир припада држави као историјски и културни резерват, а од 2000. године његов главни храм је у слободној употреби Украјинске православне цркве Московске патријаршије (УПЦ), највеће верске организације.

Ситуација се драматично променила након фебруара прошле године. Упркос чињеници да је УПЦ још у мају прошле године прогласила потпуну независност од Руске православне цркве (РПЦ) и осудила непријатељства, у очима украјинских политичара остала је "присталица руског утицаја".

Као резултат тога, крајем децембра Министарство културе Украјине одлучило је да не продужава закуп Успенског саборног храма са УПЦ, а 6. јануара, одељење је известило да ће ПЦУ тамо обављати божићну службу.

Игуман Лавре, митрополит вишгородски и чернобилски Павле, у апелу председнику Зеленском, истакао је да је одлука министарства незаконита. Конкретно, свештенство није добило писмено обавештење о раскиду закупа. По закону, требало би да буде послат најкасније месец дана пре истека.

Поред тога, УПЦ је истакла да Думенко није имао никакву дозволу за обављање службе. Ову чињеницу је потврдио и директор музеја-резервата "Кијевско-печерска лавра" Александар Рудник, додајући да му се вођа расколника није ни обратио са таквим захтевом.

Једна за све

И поред очигледних кршења закона, секуларне власти су подржале одлуку Министарства културе.

Михаил Подољак, саветник шефа канцеларије Зеленског изјавио је да у земљи треба да остане само једна црква. Он је напоменуо да ће се садашња "ера двеју цркава" ускоро завршити, Кијевско-печерска лавра ће постати "потпуно украјинска", а све службе ће се одржавати искључиво на народном језику.

Његове речи понавља и шеф Државне службе за етнополитику и слободу савести, религиолог Виктор Јеленски, који је присуство две структуре назвао аномалијом.

Ако су раније власти прилично опрезно говориле на верску тему, сада недвосмислено тврде да је ПЦУ "једина православна" црква у Украјини.

Ово објашњава притисак државе на канонску УПЦ последњих месеци. Служба безбедности Украјине (СБУ) је почела да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, да спроводи "контраобавештајне активности" – претреса епископе и свештенике у црквама и манастирима, укључујући Кијевско-печерску лавру, тражећи доказе о "антиукрајинској активности". Појединим припадницима свештенства изречене су државне санкције.

Са митрополитом тулчинским и брацлавским Јонатаном догодио се инцидент - приликом претреса у његовој кући и епархијској управи пронађени су "штампани материјали проруског садржаја". Обавештајци тврде да је владика позивао на насилно преузимање власти и промену државних граница. Свештенику прети казна до осам година затвора.

Од 23. новембра Врховна рада припрема нацрт закона о прекиду деловања верских организација "повезаних са центрима утицаја у Руској Федерацији". Зеленски је почетком децембра донео одлуку да се у Украјини забрани деловање верских организација повезаних са центрима утицаја у Русији, и наложио да се открије да ли је УПЦ још увек повезана са Руском православном црквом.

Адвокати украјинског парламента су више пута упозоравали да документ повећава поделу друштва, али је Уставни суд сматрао да је закон у складу са основним законом земље.

Осим тога, у западним регионима – Лавову и Чернигову – посланици су већ одлучили да забране Украјинску цркву. У децембру је Владимир Зеленски увео личне економске санкције против 13 представника УПЦ, а 7. јануара је суспендовао држављанство неколицини свештеника Украјинске цркве.

"Указ није званично објављен јер садржи личне податке", наводе украјински медији.

Следи раскол или прогон 

Стручњаци примећују да је Лавра постала симбол садашње фазе верског сукоба. Али, упркос гласним изјавама Подољака и Думенка, духовно срце земље још није у рукама расколника. Украјинско министарство културе саопштило је да не намеравају да предају Успенски сабор никоме на коришћење.

"Ако ПЦУ добије Лавру, то ће изазвати масовне протесте – пролиће се крв", каже религиолог Роман Лункин.

"Очигледно је да секуларне власти, с обзиром на то да је ситуација ескалирала, покушавају да не доносе исхитрене одлуке. Сматрам да су им циљеви не да потпуно униште канонску УПЦ, већ да је учине делом Думенкове структуре", закључује религиолог.

Како је навео, непризната црква није толико популарна у земљи, има много мање парохијана него канонска црква.

Други сценарио који стручњаци предвиђају је да ће свештенство УПЦ, које не жели да се сједини са ПЦУ, бити протерано из земље и лишено држављанства, чиме највећа верска организација у земљи ризикује да буде прогнана.

image