Свет

Демократија на делу: Факултет одбио да прими студенткињу из Турске

"Волео бих да вас угостим, међутим, пошто Турска не дозвољава Шведској да уђе у НАТО, мораћу да вас одбијем. Жао ми је", одговорио је професор Стокхолмског универзитета
Демократија на делу: Факултет одбио да прими студенткињу из Турскеwww.globallookpress.com © © Henrik Montgomery/Tt

Професор Стокхолмског универзитета забранио је турској студенткињи да похађа праксу, рекавши да не може да јој то дозволи јер Турска блокира приступ Шведске у НАТО, пренео је турски портал"ТРТ".

"ТРТ Ворлд" је добио увид у мејл који је студенткињи Фатми Зехри послао професор клиничке психологије Пер Карлбринг.

Зехра, која је на трећој години студија Халдун универзитета у Истанбулу, добила је одобрење програма Ерасмус да иде на праксу на лето, а један од факултета где се пријавила је и Стокхолмски универзитет.

Фатма је изразила интерес да похађа праксу током лета 2023. године у пројекту који води професор Карлбринг, међутим неколико часова након што му је послала поруку, професор је одговорио:

"Волео бих да вас угостим, међутим, пошто Турска не дозвољава Шведској да уђе у НАТО, мораћу да вас одбијем. Жао ми је", одговорио је професор Карлбринг.

Фатма је за турску телевизију рекла да је, након добијања оваквог одговора била тотално шокирана.

"Требало ми је дуго времена да процесуирам то у себи", изјавила је она.

Шведска и Финска су аплицирале за чланство у НАТО, а за улазак је потребно одобрење свих 30 чланица Алијансе.

Досад је апликацију одобрило 28 земаља, а Турска и Мађарска још нису.

Турска је условила улазак Шведске испоручивањем особа које Анкара сматра терористима и засад сматра да Стокхолм није испунио све захтеве.