Свет

РТ Балкан истражује: Шта доноси овогодишњи Светски економски форум у Давосу?

Очекује се да ће у фокусу разговора бити украјинска криза и антируске санкције
РТ Балкан истражује: Шта доноси овогодишњи Светски економски форум у Давосу?© Светски економски форум

Чак 40 одсто више делегата ће присуствовати овогодишњем Светском економском форуму у Давосу него деценију раније, а у монденско швајцарско одмаралиште стиже велики број званичника, као и 116 милијардера из држава широм света.

За разлику од претходних, ове године у Давосу неће бити представника из Русије, како из државног апарата, тако ни из приватног сектора, а форуму неће присуствовати ни кинески милијардери.

Пре почетка форума, директор СЕФ-а Клаус Шваб поручио је да је данашњи свет на "критичној прекретници".

"Пандемија изазвана корона вирусом и рат у Украјини уздрмали су већ крхки глобални систем. Економски раст у највећим светским економијама је у застоју, а цене хране и енергије и даље расту", наводи се у саопштењу организатора форума.

Међутим, на светском форуму на ком ће се дискутовати о актуелним глобалним проблемима, неће се чути глас највеће државе света, као ни бизнисмена из најјаче светске економије.

"То је као када би се у позоришту играо Хамлет, али без принца", каже за РТ Балкан професор Мирослав Јовановић из Центра за изузетност "Душан Шиђански" за европске студије при Универзитету у Женеви.

Он наводи да је велика већина света искључена из процеса о којима се говори у Давосу, те да је реч о разговору о једносмерним акцијама који служи као одлична платформа за скретање пажње са правих проблема.

"А то је опако повећање неједнакости у свим друштвима, понашање великих корпорација које се постављају изнад влада, нове технологије које смањују потребе за радницима у производњи, глобално загревање, загађивање околине, презадуженост држава, битно повећање издатака за војску, убрзање инфлације које обезвређује плате, пензије и штедњу, корупција, имиграција, генетски модификована храна. То су теме од којих се бежи", каже Јовановић.

До пре две године у Давос су долазили сви, каже за РТ Балкан новинар и публициста Слободан Деспот, који живи у Швајцарској, али наводи да су се у међувремену догодили пандемија вируса корона и рат у Украјини.

"Давос је заправо једна врста неформалног клуба владара западног света који више нема хегемонију над идејама, економијом и пројектима светског развитка", сматра он и додаје да се људи плаше онога што се тамо предлаже.

"Предлажу се систем друштвене контроле, економска рецесија и регресија, наводно у име заштите природе и борбе против климатских промена", каже Деспот.

Он истиче да је људима Давос "дојадио", те да је СЕФ имао агресиван приступ током пандемије, посебно када је реч о вакцинацији и упозорава да је Шваб предлагао спајање биолошког и дигиталног идентитета човека, што би довело до лакшег праћења људи.

Међутим, Деспот додаје да се ништа од тога не може постићи без сагласности Русије, Кине, Индије и држава Јужне Америке.

"Те идеје могу да се спроводе у западној Европи, ако су владе сагласне и ако успеју да их на силу наметну становништву. Међутим, не можете да се борите против загађења природе ако неке мере примењујете само у западном свету. Главни фактори су Кина и Индија. Уколико оне не прихвате план, то уопште нема смисла", поручује он.

Јовановић напомиње да ће у фокусу овог форума у Давосу бити рат Русије и Украјине, као и антируске санкције, али да се Запад више усредређује на штету коју жели да нанесе другој страни, а мање на циљеве које жели да постигне.

"У историји постоје примери у којима су земље под санкцијама, попут Немачке или Јапана, постале много опасније након тог периода", наводи Јовановић и додаје да западне земље једно говоре, а друго раде.

Деспот сматра да садржај дискусија уопште није релевантан, већ упозорава на организацију која стоји иза форума.

"Швајцарска мобилише 5.000 војника и целокупну ваздухопловну силу на 24 сата дневно, а што је најозбиљније, ти војници су добили убрзану полицијску обуку и овлашћења да могу да туку и хапсе сопствене суграђане", истиче он.

Деспот наводи да организатори самита "живе у потпуној параноји" и пита од кога их штити швајцарско војно ваздухопловство.

"То је муњевито претварање народне армије у приватну полицију", каже он, али напомиње да западни званичници то не примећују, већ да све раде као да су сви уз њих, а нису.

"Реч је о западној психози", закључује Деспот.

Светски економски форум трајаће од данас, 16. јануара до 20. јануара, а на њему учествује и Србија коју представљају председник Александар Вучић и министарка културе Маја Гојковић.

image