Свет

Потпиши моју ракету: Украјинци нуде спонзорима да персонализују бомбе којима убијају Русе

Украјинци покренули кампању прикупљања новца и "персонализовања" бомби
Потпиши моју ракету: Украјинци нуде спонзорима да персонализују бомбе којима убијају Русе© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Украјински студент Антон Соколенко покренуо је прошлог лета кампању за прикупљање новца за куповину оружја и муниције за украјинске снаге.

Циљ кампање био је да странци пошаљу довољно новца како би се купио дрон. Испоставило се, пише "Дејли мејл", да је кампања  "Потпиши моју ракету" била толико "успешна" да је прикупљено милион долара.

Наиме, на сајту "Потпиши моју ракету" (Sign My Rocket) донатори из иностранства могу да "персонализују" артиљеријске гранате, бомбе и пројектиле.

У понуди има свега - од ручних до авионских бомби и муниције за ХИМАРС, и украјински војници на пројектилима магичним маркером исписују поруке и спонзорима шаљу фотографије као доказ.

Акција је постала прави "хит" међу Финцима који и даље не могу да забораве Зимски рат који је трајао од 1939. до 1940. године.

Тако је некадашњи саветник шефа Финске војно-обавештајне службе Марти Кари Русима послао ракету са поруком "Срећан Божић од породице Кари", док је позната списатељица Софи Оксанен поручила да је новац који је ове године издвојила за ватромет са задовољством потрошила на ракету која ће "бранити Украјину од руске агресије".

Британци су исто тако велике "мецене" украјинске кампање. Према подацима Соколенка, чак 200 поруџбина је стигло са Острва, бројне са простачким порукама.

Иако исмевање "непријатеља" и слање увредљивих порука није ништа ново, читава идеја спонзорисања убојитог средства и "персонализовања" истог је у најмању руку дегутантна.

image